Το πρώτο πράγμα με το οποίο πρέπει να γνωρίζετε όταν επιλέγετε εξοπλισμό για βιντεοπαρακολούθηση είναι οι διάφορες τεχνολογίες ή πρότυπα που προσφέρονται, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η βιντεοπαρακολούθηση συνεχίζει να εξελίσσεται, προσφέροντας όλο και πιο καινοτόμες λύσεις ασφάλειας και επιτήρησης. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε εδώ ότι οι κάμερες IP και η χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα και ευκαιρίες για τους χρήστες σε σχέση με άλλες τεχνολογίες.
Αλλά εδώ θα ασχοληθούμε με όλα τα πρότυπα, ξεκινώντας από την αρχή.

Αναλογική βιντεοπαρακολούθηση - Πρότυπο του παρελθόντος

Η αναλογική τεχνολογία κυριάρχησε στην αγορά βιντεοπαρακολούθησης από τη δεκαετία του 1970 έως τις αρχές του 21ου αιώνα. Με την έλευση της ψηφιακής τεχνολογίας, είναι πλέον ξεπερασμένη. Σήμερα, η αναλογική βιντεοπαρακολούθηση αποτελεί κατάλληλη επιλογή μόνο για όσους είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν την ποιότητα για χαμηλό κόστος. Όπως θα καταλάβετε από το υπόλοιπο του παρόντος άρθρου, αν επιλέξετε αναλογική βιντεοπαρακολούθηση θα εξοικονομήσετε ένα ελάχιστο ποσό χρημάτων, αλλά η ποιότητα της εικόνας θα είναι πολύ χειρότερη.

Όσον αφορά τα εξαρτήματα, ένα αναλογικό σύστημα αποτελείται από μία ή περισσότερες κάμερες που συνδέονται με μία συσκευή καταγραφής (DVR - Digital Video Recorder) μέσω ομοαξονικού καλωδίου (παρόμοιο με την παλιά καλωδιακή τηλεόραση). Το DVR καταγράφει το βίντεο από τις κάμερες σε σκληρό δίσκο ( στο παρελθόν σε κασέτα) και σας επιτρέπει να συνδέσετε σε αυτό μια οθόνη για να παρακολουθείτε ζωντανές μεταδόσεις και παλιές εγγραφές.

Μειονεκτήματα της αναλογικής τεχνολογίας

  • Χαμηλή ανάλυση - Τα αναλογικά συστήματα καταγράφουν βίντεο με εξαιρετικά χαμηλή ανάλυση σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις (μέγιστο 960x480 pixels, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τις αναλύσεις στο άρθρο μας σχετικά με αυτό το θέμα). Με απλά λόγια - η ποιότητα του βίντεο είναι λίγο καλύτερη από αυτή μιας παλιάς τηλεόρασης με κινητοσκόπιο (εμείς έχουμε δει τέτοια, αλλά κάποιοι από εσάς μπορεί να έχετε δει μόνο σε φωτογραφία). Η αγορά μιας αναλογικής βιντεοπαρακολούθησης στις μέρες μας είναι σαν να αγοράζετε μια συσκευή αναπαραγωγής βιντεοκασέτας - θα εξακολουθείτε να μπορείτε να παρακολουθείτε βίντεο, αλλά η ανάλυση θα είναι απαίσια… Θα μπορούσαμε να σημειώσουμε εδώ ότι οι συσκευές αναπαραγωγής βιντεοκασετών είναι επίσης λιγότερο διαδεδομένες από τις τηλεοράσεις με κινητοσκόπιο.
  • Χαμηλή ποιότητα - Η ανάλυση δεν είναι το μόνο μειονέκτημα των αναλογικών συστημάτων. Όπως έχουμε γράψει αλλού σε αυτό το blog, η ανάλυση δεν είναι το παν. Οι σημερινοί καταναλωτές αναζητούν κρυστάλλινη ποιότητα σε όλες τις συνθήκες (χαμηλός φωτισμός, ανομοιόμορφα φωτισμένη σκηνή) και για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται ψηφιακές βελτιώσεις εικόνας οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες με τα αναλογικά συστήματα για βιντεοπαρακολούθηση.
  • Έλλειψη πρόσθετων στοιχείων - Οι ανάγκες των πελατών συχνά περιλαμβάνουν ηχογράφηση, δυνατότητα τηλεχειρισμού των καμερών από απόσταση, δυνατότητα προβολής των εγγραφών ανά πάσα στιγμή μέσω του διαδικτύου κ.λπ. Αυτά τα πρόσθετα είναι σπάνια διαθέσιμα με τα αναλογικά συστήματα, και ακόμη και αν είναι - είναι δύσκολα στη χρήση ή χρειάζονται πιο περίπλοκη εγκατάσταση (π.χ. πρόσθετα καλώδια).

Πλεονεκτήματα των αναλογικών συστημάτων

  • Χαμηλό κόστος - Τα αναλογικά συστήματα είναι τα φθηνότερα διαθέσιμα στην αγορά. Αυτό τα καθιστά κατάλληλα για άτομα με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό.

  • Μεγάλη εμβέλεια μετάδοσης - Το αναλογικό πρότυπο επιτρέπει τη μετάδοση του σήματος βίντεο σε μήκος καλωδίου έως και 500 μέτρα, σε αντίθεση με τα ψηφιακά συστήματα όπου ο περιορισμός αυτός είναι περίπου 100 μέτρα. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που εξανεμίζεται όταν αποδεικνύεται ότι η καλωδίωση κοστίζει περισσότερο από τον εξοπλισμό.

  • Εύκολη εγκατάσταση και συντήρηση - Ίσως το βασικότερο πλεονέκτημα της αναλογικής τεχνολογίας είναι ότι είναι η ευκολότερη στην εγκατάσταση και τη συντήρηση και δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, καθιστώντας την κατάλληλη για οικιακή εγκατάσταση χωρίς την ανάγκη τεχνικού.

Λάβετε υπόψη ότι η αγορά ενός αναλογικού συστήματος βιντεοπαρακολούθησης ενέχει μεγάλη δόση ρίσκου. Πολλοί από τους πωλητές τέτοιου εξοπλισμού δίνουν μεγάλες υποσχέσεις σχετικά με την ποιότητά του, οι οποίες αργότερα αποδεικνύονται ψευδείς. Η ποιότητα πάντα κοστίζει χρήματα, οπότε επιλέγοντας ένα φτηνό σύστημα από έναν άγνωστο κατασκευαστή, κινδυνεύετε να αποκτήσετε ένα προϊόν που δεν θα σας ωφελήσει καθόλου.

HD-TVI και HDCVI - Ο προσιτός συμβιβασμός

Γύρω στο 2010, οι κατασκευαστές βιντεοπαρακολούθησης αντιμετώπιζαν ένα σοβαρό πρόβλημα - η αναλογική τεχνολογία δεν ανταποκρινόταν από καιρό στις απαιτήσεις των καταναλωτών, ενώ η ψηφιακή τεχνολογία (περισσότερα γι' αυτήν στην επόμενη ενότητα) ήταν ακόμη πολύ ακριβή για τους περισσότερους πελάτες. Για το λόγο αυτό, ανέπτυξαν διάφορα πρότυπα (τα πιο δημοφιλή είναι τα HD-TVI και HDCVI ) που εμπίπτουν στον γενικό όρο Analog HD και θεωρούνται η επόμενη γενιά της αναλογικής τεχνολογίας. Αυτά διατηρούν τα πλεονεκτήματα της παλιάς τεχνολογίας (χαμηλό κόστος και εύκολη εγκατάσταση) και παράλληλα παρέχουν αρκετά καλή ανάλυση και ποιότητα εικόνας.

Πλεονεκτήματα των νέων αναλογικών προτύπων

  • Αποδεκτή ανάλυση - Στα νέα πρότυπα, η ανάλυση φτάνει τα 720p HD, 1080p FullHD και σπανιότερα 1440p QuadHD. Παρόμοιες αναλύσεις έχουν οι περισσότερες σύγχρονες τηλεοράσεις LCD, οι υπολογιστές, τα tablet και τα smartphones που κατασκευάστηκαν την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

  • Αντίστροφη συμβατότητα με παλαιότερα αναλογικά πρότυπα - Άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα των προτύπων HDCVI και HD-TVI είναι ότι είναι αντίστροφα συμβατά με τις παλαιότερες κάμερες. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται τα ίδια καλώδια για τη σύνδεση των καμερών με το καταγραφικό και ότι ένα νέο καταγραφικό μπορεί να καταγράφει βίντεο από κάμερες HDCVI ή HD-TVI καθώς και από παλαιότερες αναλογικές κάμερες.
  • Διαθεσιμότητα ποικίλων πρόσθετων στοιχείων σε καλές τιμές - Επιπλέον, η νέα γενιά αναλογικών συστημάτων διαθέτει διάφορα πρόσθετα στοιχεία, όπως ψηφιακές βελτιώσεις εικόνας, καλύτερη νυχτερινή όραση, προβολή εγγραφών και ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου κ.λπ. Τα περισσότερα από αυτά τα πρόσθετα στον παλιό αναλογικό εξοπλισμό είτε δεν είναι διαθέσιμα είτε δεν είναι αρκετά καλής ποιότητας.
  • Λιγότερα καλώδια και ευκολότερη εγκατάσταση - Εκτός από την κατά πολλές φορές υψηλότερη ανάλυση, τα νέα αναλογικά πρότυπα επιτρέπουν τον απομακρυσμένο έλεγχο των καμερών μέσω του ίδιου καλωδίου που μεταδίδει το σήμα βίντεο. Αυτό καθιστά την εγκατάσταση αυτών των συστημάτων πολύ πιο καθαρή και την ρύθμιση και τη συντήρηση ευκολότερη.

Το κύριο πρόβλημα των νέων αναλογικών προτύπων

Ασυμβατότητα μεταξύ προτύπων - Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι διάφοροι κατασκευαστές έχουν αναπτύξει διαφορετικά πρότυπα που δεν είναι συμβατά μεταξύ τους. Ευτυχώς, με την πάροδο του χρόνου, δύο βασικά έχουν καθιερωθεί στην αγορά:

  • HD-TVI - ανοικτό πρότυπο που αναπτύχθηκε από την Hikvision (έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές βιντεοπαρακολούθησης). "Ανοιχτό" σημαίνει ότι είναι διαθέσιμο για όλους τους άλλους κατασκευαστές. Ένα παράδειγμα είναι η Longse, η οποία κατασκευάζει κάμερες με το ίδιο πρότυπο που είναι συμβατές με τα καταγραφικά μηχανήματα μάρκας Hikvision.
  • HDCVI - κλειστό πρότυπο που αναπτύχθηκε από την Dahua ( άλλη μια μεγάλη εταιρεία κατασκευής βιντεοπαρακολούθησης). "Κλειστό" σε αυτή την περίπτωση σημαίνει ότι μόνο η Dahua και οι εταιρείες που έχουν αγοράσει άδεια για αυτές τις τεχνολογίες μπορούν να παράγουν τέτοιο εξοπλισμό.

Τα ψηφιακά (IP) συστήματα τραβούν βίντεο, η ποιότητα του οποίου συγκρίνεται μόνο με εκείνη των τελευταίων μοντέλων τηλεόρασης.

Ψηφιακά (IP) συστήματα - το μέλλον της βιντεοπαρακολούθησης

Τα ψηφιακά (IP - Πρωτόκολλο διαδικτύου) συστήματα υπάρχουν από τις αρχές του 21ου αιώνα. Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, τα συστήματα IP λειτουργούν με βάση την αρχή του Διαδικτύου. Κάθε κάμερα IP είναι εξοπλισμένη με έναν μίνι υπολογιστή που ψηφιοποιεί το σήμα βίντεο (το καθιστά σαν ένα βίντεο κλιπ του YouTube), καθώς και με μια κάρτα δικτύου (κάρτα LAN - όπως στους υπολογιστές και τους φορητούς υπολογιστές ή μονάδα WiFi - όπως στα smartphones και τα tablets). Το ψηφιακό σήμα μεταδίδεται μέσω ενός καλωδίου UTP (επίσης γνωστό ως καλώδιο διαδικτύου) σε μια συσκευή δικτύου - ένα μεταγωγέα ή δρομολογητή (η ίδια συσκευή που σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο σε πολλές συσκευές στο σπίτι ή στο γραφείο). Στο ίδιο δίκτυο είναι συνδεδεμένη μια συσκευή εγγραφής που ονομάζεται NVR (Network Video Recorder), η οποία σας επιτρέπει να παρακολουθείτε ζωντανή μετάδοση και εγγραφές από οποιονδήποτε υπολογιστή, smartphone ή tablet.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των καμερών IP είναι η υψηλή τους ανάλυση. Ενώ τα αναλογικά συστήματα παλεύουν να προσφέρουν ποιοτική εικόνα, οι κάμερες IP φτάνουν εύκολα σε αναλύσεις 1080p FullHD και ακόμη και 4K, παρέχοντας εξαιρετικά καθαρές και λεπτομερείς εικόνες. Αυτό είναι απαραίτητο κατά την αναγνώριση προσώπων ή πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Επιπλέον, οι κάμερες IP μπορούν να διαθέτουν ασύρματη μονάδα (WiFi), η οποία εξαλείφει την ανάγκη για καλωδίωση. Δεδομένου ότι το σήμα είναι ψηφιακό, μπορείτε να προβάλλετε το βίντεο απευθείας μέσω υπολογιστή smartphone ή tablet χωρίς την ανάγκη για NVR. Αυτό το σενάριο είναι κατάλληλο μόνο όταν χρησιμοποιούνται 1-2 κάμερες, καθώς τα NVR είναι ειδικά σχεδιασμένα για την καταγραφή βίντεο και απαιτούνται όταν υπάρχουν πολλές κάμερες.

Υποστηρίζουν επίσης εξελιγμένες λειτουργίες, όπως αυτόματη ανίχνευση κίνησης, και είναι κατάλληλες για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών - από την οικιακή ασφάλεια έως τη βιομηχανική επιτήρηση.

Τα τελευταία χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει φέρει περαιτέρω επανάσταση στον τομέα της βιντεοεπιτήρησης. Οι αλγόριθμοι AI μπορούν να αναλύουν δεδομένα βίντεο σε πραγματικό χρόνο για να εντοπίζουν και να ταξινομούν αντικείμενα, να αναγνωρίζουν πρόσωπα, να παρακολουθούν για ασυνήθιστα μοντέλα συμπεριφοράς και ακόμη και να προβλέπουν πιθανές απειλές. Αυτό μειώνει σημαντικά την ανάγκη για ανθρώπινη επιτήρηση και αυξάνει την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια.

Πριν από καιρό υπήρχαν μειονεκτήματα της τεχνολογίας IP, όπως το υψηλό κόστος και η περίπλοκη εγκατάσταση, αλλά ας μοιραστούμε μαζί σας την τρέχουσα πληροφόρηση.

  • Υψηλότερη τιμή - τα IP συστήματα ήταν μέχρι πρόσφατα πιο ακριβά σε σύγκριση με τα αναλογικά συστήματα και τα συστήματα HD-TVI/CVI, αυτά όμως προσφέρουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις, υψηλότερη ποιότητα εικόνας και μεγαλύτερη ευελιξία. Η διαφορά αυτή είναι πλέον αμελητέα, δεδομένων των μακροπρόθεσμων πλεονεκτημάτων της καλύτερης ασφάλειας και των μειωμένων αναγκών συντήρησης.
  • Πιο περίπλοκη εγκατάσταση - Για να εγκαταστήσετε και να ρυθμίσετε ένα σύστημα IP χρειάζεστε κάποιες γνώσεις για δίκτυα υπολογιστών. Εάν δεν γνωρίζετε τι είναι μια διεύθυνση IP ή ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός μεταγωγέα και ενός δρομολογητή, πιθανότατα θα χρειαστεί να ζητήσετε τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία για την εγκατάσταση. Πλέον δεν είναι επίκαιρο σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάμερες IP χωρίς συσκευή NVR. Μπορείτε να εγκαταστήσετε την κάμερα με το smartphone σας σε λιγότερο από 5 λεπτά και να αποθηκεύσετε τις εγγραφές σε μια κάρτα μνήμης που τοποθετείται απευθείας στην κάμερα.
  • Περιορισμός εμβέλειας - Η μέγιστη απόσταση μεταξύ του NVR και των καμερών είναι 100 μέτρα. Για μεγαλύτερες αποστάσεις, απαιτούνται πρόσθετα εξαρτήματα.Με την αγορά καμερών με μονάδα WiFi μπορείτε να απαλλαγείτε από τα τόσο ενοχλητικά καλώδια (το αναφέρουμε αυτό επειδή υπάρχουν κάμερες IP που πραγματοποιούν μόνο ενσύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο).
    Αν χρειαστεί, υπάρχουν ήδη διαθέσιμες συσκευές ενίσχυσης του σήματος WiFi.

Συμπερασματικά, η σύγχρονη βιντεοεπιτήρηση που βασίζεται σε τεχνολογίες IP και AI προσφέρει σημαντικές βελτιώσεις στην ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και τη διαχείριση δεδομένων βίντεο. Τα συστήματα αυτά παρέχουν όχι μόνο υψηλότερη ποιότητα εικόνας αλλά και ευφυή ανάλυση, καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για τις σημερινές ανάγκες βιντεοπαρακολούθησης.

Εν συντομία

Το αναλογικό πρότυπο είναι η σωστή επιλογή για εσάς εάν:

  • ο προϋπολογισμός σας είναι εξαιρετικά περιορισμένος
  • η ποιότητα της εικόνας και η διαθεσιμότητα των πρόσθετων στοιχείων δεν σας ενδιαφέρουν
  • έχετε ήδη ένα αναλογικό σύστημα και θέλετε να προσθέσετε περισσότερες κάμερες σε αυτό

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα σύστημα HD-TVI / HDCVI, αν ψάχνετε για:

  • καλή ποιότητα σε αξιοπρεπή τιμή
  • ένα σύστημα που είναι εύκολο στην εγκατάσταση και τη συντήρηση
  • πρόσθετα όπως απομακρυσμένη πρόσβαση και ειδοποιήσεις με SMS/Email/Push notifications
  • upgrade του παλιού σας αναλογικού συστήματος χωρίς νέα καλώδια και τρύπημα τοίχων

Επιλέξτε IP σύστημα εάν:

  • χρειάζεστε ανάλυση πάνω από 1080p FullHD
  • θέλετε να παρακολουθείτε και να καταγράφετε βίντεο από μία ή δύο μόνο κάμερες- σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να γλιτώσετε την αγορά ενός NVR και να διαβάσετε το άρθρο μας: Τι μπορώ να κάνω με μία μόνο κάμερα;
  • χρειάζεστε ασύρματη μετάδοση σήματος βίντεο
  • απλά θέλετε την καλύτερη τεχνολογία

Περισσότερα από Πώς να επιλέξω κάμερα;

Τροφοδοτικό κάμερας

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον φακό της κάμερας

Τι είναι οι βελτιώσεις ψηφιακής εικόνας;

Εγκατάσταση αναλογικού συστήματος βιντεοπαρακολούθησης

Πώς να χειριζόμαστε μία συσκευή εγγραφής DVR;

Ποιές είναι οι μάρκες ποιότητας στη βιντεοπαρακολούθηση;

Πόσο κοστίζει να έχω βιντεοπαρακολούθηση;

Αδιάβροχες, ανθεκτικές στη σκόνη και στους βανδαλισμούς κάμερες

Οι διαφορές μεταξύ της ψηφιακής μεγέθυνσης και της οπτικής μεγέθυνσης

Πώς να τοποθετήσουμε μόνοι μας μια κάμερα βιντεοπαρακολούθησης

Πώς να τοποθετήσουμε έναν σκληρό δίσκο σε μια συσκευή εγγραφής(recorder);

Τι είναι η PTZ κάμερα;

5G Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας και 5GHz WiFi: Οι διαφορές, Πλεονεκτήματα και Εφαρμογή στις σύγχρονες κάμερες

Θόλου, Σφαίρα ή Συμπαγής - πώς να διαλέξουμε το σωστό σχήμα

Τι μπορείτε να πετύχετε με μία κάμερα

Πώς να επιλέξω κάμερα;

Τι είναι η ανάλυση και γιατί είναι σημαντική;

Πώς να επιλέξετε το τέλειο babyphone;

Καλωδίωση συστημάτων βιντεοπαρακολούθησης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί (cookies) και επεξεργάζεται προσωπικές πληροφορίες σύμφωνα με το GDPR. Λεπτομερείς πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην Πολιτική ‘’Cookies’’ και στην Πολιτική Απορρήτου.

Παραγγελία

Αποστολή (Γενική Ταχυδρομική)

Παραγγείλτε τώρα και λάβετε σε περίοδο 23 - 25 Απριλίου 2024г.

Δωρεάν
Έκπτωση στη ποσότητα: 0%
Συνολικό
Τρόπος πληρωμής
* Οι πληρωμές με κάρτα διεκπεραιώνονται από τη Stripe - μια διεθνή εταιρεία, ηγέτης στις υπηρεσίες πληρωμών. Τα δεδομένα σας αποστέλλονται μέσω ασφαλούς σύνδεσης και δεν αποθηκεύονται πουθενά μετά την πραγματοποίηση της πληρωμής.
Διεύθυνση για παράδοση

Χρειαζόμαστε μόνο τον αριθμό του ΑΦΜ σας, όλες τις άλλες πληροφορίες, θα τις βρούμε στο Εμπορικό μητρώο. Μετά την παραγγελία ο συνεργάτης μας θα σας καλέσει για να επιβεβαιώσετε τα δεδομένα.

Η παραγγελία σας έγινε δεκτή με επιτυχία

Σας ευχαριστούμε!

Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας μέσα σε μια εργάσιμη μέρα

για να επικυρώσουμε την παραγγελία σας

Στη συνέχεια, ο κούριερ θα παραδώσει την παραγγελία

στην διεύθυνση σας

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη!


Δεδομένου ότι έχετε παραγγείλει και πριν από εμάς, δεν θα σας ενοχλούμε στο τηλέφωνο για επικύρωση της παραγγελίας σας.


Αν επιθυμείτε ακόμα να σας καλέσουμε για διευκρίνηση - πατήστε εδώ