5G (five gee): Αυτή είναι η πέμπτη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Χρησιμοποιείται για να επιτρέπει στις κινητές συσκευές σας να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με υψηλή ταχύτητα μέσω του δικτύου του παρόχου σας. Οι προηγούμενες γενιές ονομάζονται 4G και 3G
5GHz (πέντε gigahertz): Αυτό είναι ένα είδος δικτύου Wi-Fi που προσφέρει ταχύτερες ταχύτητες δεδομένων, αλλά σε μικρότερη απόσταση και με μικρότερη διείσδυση μέσα από τοίχους και μεταλλικά εμπόδια. Η προηγούμενη γενιά ονομάζεται 2,4GHz. Οι περισσότεροι νέοι δρομολογητές υποστηρίζουν τόσο το παλιό όσο και το νέο πρότυπο, δημιουργώντας 2 δίκτυα για το σκοπό αυτό - που συνήθως ονομάζονται κατάλληλα (π.χ. Home5G και Home2.4G)
Το 5G και το 5GHz είναι δύο διαφορετικά πράγματα! Το 5G είναι για την κινητή συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο και το 5GHz είναι για το οικιακό σας δίκτυο WiFi.
Όσον αφορά τις κάμερες - αυτές με την κάρτα SIM λειτουργούν με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 3G, 4G και 5G. Αυτές με WiFi λειτουργούν με 2,4GHz, αλλά κάθε δρομολογητής που διαθέτει 5GHz υποστηρίζει και 2,4GHz. Ακόμα και αν η κάμερα υποστηρίζει 5GHz, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ένα δίκτυο 2,4GHz επειδή έχει ισχυρότερο σήμα.
5G Κινητό Δίκτυο: Το 5G είναι η πέμπτη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Για πρώτη φορά κυκλοφόρησε το 2019 και αποτελεί το τελευταίο μεγάλο βήμα στην τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας. Σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά δικτύου 4G, το 5G προσφέρει πολύ ταχύτερες ταχύτητες διαδικτύου και λιγότερο χρόνο αντίδρασης. Αναπτύχθηκε για να υποστηρίξει τον αυξανόμενο κόσμο των έξυπνων συσκευών και την ανάγκη τους για γρήγορη συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο.
5GHz WiFi δίκτυο: Το WiFi είναι μια τεχνολογία ασύρματης σύνδεσης που χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για τη σύνδεση συσκευών στο διαδίκτυο. Το WiFi 5GHz είναι μία από τις δύο κύριες ζώνες συχνοτήτων που χρησιμοποιούνται από τα δίκτυα WiFi, η άλλη είναι το 2,4GHz. Το WiFi 5GHz είναι ο διάδοχος του 2,4GHz και προσφέρει ταχύτερες ταχύτητες διαδικτύου, αλλά έχει πιο περιορισμένη εμβέλεια.
2.4GHz WiFi Δίκτυο: Αυτή η συχνότητα είναι το αρχικό πρότυπο για τα δίκτυα WiFi. Κυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, προσφέρει καλή εμβέλεια και διεισδύει καλά μέσα από τοίχους, αλλά είναι πιο αργή και πιο επιρρεπής σε παρεμβολές από άλλες συσκευές, όπως τα φούρνοι μικροκυμάτων και τα ασύρματα τηλέφωνα.
Εμβέλεια: Το WiFi 5GHz έχει μικρότερη εμβέλεια και δεν διαπερνά τόσο καλά τους τοίχους σε σύγκριση με το WiFi 2,4GHz. Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G έχει μεγαλύτερη εμβέλεια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερες αποστάσεις από την κεραία εκπομπής.
Χρήση: Το 5GHz WiFi χρησιμοποιείται κυρίως σε σπίτια και γραφεία για τη σύνδεση συσκευών όπως υπολογιστές και smartphones στο διαδίκτυο. Το 5G είναι ένα κινητό δίκτυο που χρησιμοποιείται οπουδήποτε υπάρχει κάλυψη και επιτρέπει στις συσκευές να παραμένουν συνδεδεμένες ακόμη και όταν κινούνται.
Συμβατότητα: Οι συσκευές πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένες για να μπορούν να χρησιμοποιούν δίκτυα 5G, ενώ σχεδόν όλες οι σύγχρονες συσκευές μπορούν να συνδεθούν σε WiFi 5GHz.
Το 5G δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και το 5GHz δίκτυο WiFi είναι δύο διαφορετικές τεχνολογίες που χρησιμεύουν για τη σύνδεση συσκευών στο διαδίκτυο, αλλά με διαφορετικούς τρόπους. Το 5G δίκτυο κινητής τηλεφωνίας έχει σχεδιαστεί για να παρέχει γρήγορο διαδίκτυο σε μεγάλη εμβέλεια, καθιστώντας το ιδανικό για χρήση σε εξωτερικούς χώρους και εν κινήσει. Από την άλλη πλευρά, το WiFi 5GHz είναι πιο κατάλληλο για το σπίτι ή το γραφείο, όπου προσφέρει γρήγορο διαδίκτυο με λιγότερη τάση παρεμβολών, αλλά με ασθενέστερη εμβέλεια.
Η τεχνολογία WiFi 2,4GHz, αν και παλαιότερη, συνεχίζει να χρησιμοποιείται ευρέως λόγω της καλής εμβέλειας και της συμβατότητάς της με παλαιότερες συσκευές. Κάθε τύπος δικτύου έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του και η επιλογή μεταξύ τους εξαρτάται από τις ανάγκες του χρήστη. Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για 5G, WiFi 5GHz ή WiFi 2,4GHz, το σημαντικό είναι να βρείτε τη σωστή ισορροπία μεταξύ ταχύτητας, εμβέλειας και συμβατότητας για αυτό που χρειάζεστε.
Πώς να τοποθετήσουμε έναν σκληρό δίσκο σε μια συσκευή εγγραφής(recorder);
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον φακό της κάμερας
Πώς να επιλέξω κάμερα;
Τροφοδοτικό κάμερας
Πώς να επιλέξετε το τέλειο babyphone;
Τι είναι οι βελτιώσεις ψηφιακής εικόνας;
Οι διαφορές μεταξύ της ψηφιακής μεγέθυνσης και της οπτικής μεγέθυνσης
Πρότυπα βιντεοπαρακολούθησης - Αναλογικά, HD-TVI, HDCVI και IP
Τι είναι η ανάλυση και γιατί είναι σημαντική;
Εγκατάσταση αναλογικού συστήματος βιντεοπαρακολούθησης
Τι μπορείτε να πετύχετε με μία κάμερα
Πώς να χειριζόμαστε μία συσκευή εγγραφής DVR;
Καλωδίωση συστημάτων βιντεοπαρακολούθησης
Ποιές είναι οι μάρκες ποιότητας στη βιντεοπαρακολούθηση;
Θόλου, Σφαίρα ή Συμπαγής - πώς να διαλέξουμε το σωστό σχήμα
Πώς να τοποθετήσουμε μόνοι μας μια κάμερα βιντεοπαρακολούθησης
Τι είναι η PTZ κάμερα;
Αδιάβροχες, ανθεκτικές στη σκόνη και στους βανδαλισμούς κάμερες
Πόσο κοστίζει να έχω βιντεοπαρακολούθηση;