* Αυτό το άρθρο γράφτηκε στο παρελθόν 2017 και ενδέχεται να περιέχει ξεπερασμένες πληροφορίες.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το τρέχον άρθρο μας σχετικά με την επιλογή καμερών.

Σε αυτό, έχουμε περιγράψει όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε μια κάμερα στις μέρες μας.

Για να συδέσετε μία κάμερα με μία συσκευή εγγραφής (ρεκόρντερ) ή router χρειάζεστε ένα καλώδιο. Ευτυχ'ως, τα καλώδια που χρησιμοποιούνται για συστήματα βιντεοπαρακολούθησης είναι φθηνά και εύκονα προσιτά. Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε εν συντομία τι καλώδια χρειαζόμαστε και θα μοιραστούμε μερικά κόλπα στην καλωδίωση. Αν ενδιαφέρεστε μόνο από την τοποθέτηση καλωδίων - μπορείτε να μεταβείτε απευθείας στην τελευταία ενότητα του άρθρου.

Τύποι καλωδίων

Για αναλογικά συστήματα - Ομοαξονικό καλώδιο


Για τα αναλογικά συστήματα HD-TVI και HDCVI χρησιμοποιείται το ομοαξονικό καλώδιο. Αυτός ο τύπος καλωδίου χρησιμοποιείται για πολλούς σκοπούς και αν είχατε ποτέ καλωδιακή τηλεόραση, τότε το έχετε δει να κρέμεται από το πίσω μέρος της τηλεόρασής σας. Το ίδιο το καλώδιο αποτελείται από 4 στρώματα - στον πυρήνα του υπάρχει ένα καλώδιο (συνήθως χάλκινο σύρμα ), που μεταφέρει το σήμα. Το σύρμα είναι τυλιγμένο με πλαστική μόνωση, πάνω στην οποία υπάρχει μια μεταλλική πλέξη που προστατεύει το σήμα από παρεμβολές. Πάνω της υπάρχει ένα άλλο προστατευτικό στρώμα, το οποίο προστατεύει το καλώδιο από την υγρασία, τη σκόνη, τις ακτίνες UV,τα τρωκτικά και άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Το ομοαξονικό καλώδιο χρησιμοποιείται για τη μετάδοση σημάτων σε αποστάσεις πολλών μέτρων έως χιλιάδων χιλιομέτρων ( η πρώτη υπερατλαντική κλίση έγινε μέσω ομοαξονικού καλωδίου που συνδέει τον Καναδά και τη Σκωτία).


Αν έχετε διαβάσει το άρθρο μας για την Τροφοδότηση καμερών, ξέρετε, ότι μπορείτε να τροφοδοτήσετε κάμερες μέσω του ίδιου καλωδίου που μεταφέρει το σήμα, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για ξεχωριστά τροφοδοτικά/αντάπτορες για κάθε κάμερα. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται ένας ειδικός τύπος ομοαξονικού καλωδίου που ονομάζεται RG-59+2×0.75 ή καλώδιο Σιάμ. Αυτό είναι ένα τυπικό ομοαξονικό καλώδιο RG-59 στο οποίο είναι συνδεδεμένα δύο καλώδια τροφοδοσίας με διάμετρο 0.75mm. Με ένα τέτοιο καλώδιο μπορείτε να μεταδώσετε σήμα βίντεο:

  • Με ανάλυση 720p HD σε αποστάσεις έως 500m
  • Με ανάλυση 1080p Full HD σε αποστάσεις έως 300m

Για IP συστήματα - UTP καλώδιο


Όπως έχουμε ήδη γράψει στο άρθρο μας για τα Πρότυπα βιντεοπαρακολούθησης, τα IP συστήματα λειτουργούν με βάση την αρχή του Διαδικτύου, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεστε ένα καλώδιο UTP (γωνστό και ως καλώδιο "Internet"). Στο εν λόγω καλώδιο υπάρχουν 8 καλώδια στριμμένα σε ζευγάρια. Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζετε είναι ότι σε αντίθεση με το ομοαξονικό καλώδιο, το UTP έχει όριο μήκος 100 μέτρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν απαιτείται μεγαλύτερο καλώδιο, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε ενισχυτές σήματος κάθε 100m.

Βύσματα σύνδεσης

Για να συνδέσετε τις κάμερες και το recorder/router με καλώδιο χρειάζεστε βύσματα σύνδεσης, τα οποία να τα συνδέσετε στις εν λόγω συσκευές.

Για αναλογικά συστήματα - BNC και βύσματα τροφοδοσίας


Όπως έχουμε ήδη πει, το ομοαξονικό καλώδιο είναι συνδυασμός 2 καλωδίων, που σημαίνει, ότι χρειάζεται δύο βύσματα σύνδεσης σε κάθε πλευρά.


Για το "πραγματικό" ομοαξονικό καλώδιο από το οποίο περνά το σήμα βίντεο χρησιμοποιούνται τα βύσματα σύνδεσης BNC ( Bayonet Neill–Concelman ). Αυτά μπορούν να είναι αρσενικά ή θηλυκά. Οι κάμερες και τα recorder είναι εξοπλισμένα με αρσενικά βύσματα, στις δύο πλευρές του καλωδίου τοποθετούνται πανομοιότυπα θηλυκά βύσματα. Η σύνδεση των βυσμάτων είναι πολύ εύκολη - πιέστε τα μεταξύ τους και περιστρέψτε τα μέχρι να κλειδώσουν (παρόμοια με μία λάμπα LED). Η απενεργοποίηση γίνεται με παρόμοιο τρόπο - γυρίστε και τραβήξτε.


Για την τροφοδοσία καμερών χρησιμοποιούνται τα τυπικά DC βύσματα τροφοδοσίας. Σχεδόν κάθε συσκευή που τροφοδοτείται από αντάπτορα χρησιμοποιεί τέτοια (router, συσκευές αποτρίχωσης, κατσαβίδια μπαταρίας κ.ά.). Από την πευρά του καλωδίου τοποθετείται αρσενικό βύσμα, και από την άλλη πλευρά - θηλυκό. Στο θηλυκό βύσμα συνδέεται ο αντάπτορας τροφοδοσίας ή το καλώδιο διακλάδωσης (splitter).

Για ψηφιακά (IP) συστήματα - RJ45 βύσματα


Τα RJ45 ονομάζονται αυτά τα βύσματα, τα οποία συνδέετε στον υπολογιστή σας για να έχετε Ίντερνετ. Όταν συνδέεται στην υποδοχή RJ45, το βύσμα κάνει κλικ και ασφαλίζει. Για να το αφαιρέσετε - πιέστε την καρφίτσα στο επάνω μέρος και τραβήξτε. Στα RJ45 βύσματα δεν υπάρχουν αρσενικοί ή θηλυκοί σύνδεσμοι - υπάρχουν πανομοιότυπα βύσματα και στις δύο πλευρές του καλωδίου.

Καλωδίωση και σύνδεση

Τώρα είναι η ώρα να δούμε πώς θα εφαρμόσουμε αυτή τη θεωρία

Τοποθέτηση των καλωδίων


Για να συνδέσετε όλες τις κάμερες με το ρεκόρντερ ή το router, πρέπει να συνδέσετε καλώδιο από κάθε κάμερα στη συγκεκριμένη συσκευή. Η τοποθέτηση των καλωδίων (η στερέωση τους σε τοίχους ή οροφές) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν ο χώρος είναι ήδη επιπλωμένος ή υπό κατασκευή/επισκευή.


Αν ακόμα κατασκευάζεται ή επισκευάζεται (δηλαδή δεν είναι σοβατισμένοι) μπορείτε να τοποθετήσετε το καλώδιο στους τοίχους (όπως και τα καλώδια που τροφοδοτούν τις πρίζες και τους διακόπτες). Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να γνωρίζετε πού θα βρίσκονται οι κάμερες και το recorder και να εξασφαλίσετε τα απαραίτητα καλώδια και βύσματα. Στη συνέχεια, πρέπει απλώς να πείτε στους τεχνίτες/οικοδόμους να τα χτίσουν στους τοίχους και στην οροφή ώστε να εμφανίζονται μόνο στα σημεία που θα εγκαταστήσετε τις συσκευές σας.


Αν διαθέτετε ήδη επιπλωμένο χώρο τίθεται η πρόκληση πώς να καλωδιώσετε χωρίς να χαλάσετε την εξωτερική εμφάνιση του χώρου με καλώδια και τρύπες. Η καλύτερη περίπτωση είναι αν έχετε ψευδοροφή - τότε μπορείτε να τοποθετήσετε τα καλώδια πάνω από την ψευδοροφή έτσι ώστε να μην είναι ορατά (περισσότερα για αυτό στο άρθρο Τοποθέτηση καμερών). Έτσι τα μόνα ορατά καλώδια θα είναι αυτά που βγαίνουν από την οροφή και φτάνουν μέχρι το recorder/router. Αν δεν έχετε ψευδοροφή, πρέπει να τοποθετήσετε τα καλώδια κατά μήκος των τοίχων. Αν έχετε ψηλότερα περβάζια στις γωνίες των δωματίων, μπορείτε να κρύψετε τα καλώδια κάτω από αυτά, έτσι ώστε τα ορατά καλώδιανα είναι από το recorder/router στο περβάζι και από το περβάζι σε κάθε κάμερα. Αν δεν έχετε τέτοια περβάζια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αγωγούς καλωδίων - πρόκειται για πλαστικές σήραγγες που μπορείτε να συνδέσετε στους τοίχους ή στις άκρες μεταξύ των τοίχων και του δαπέδου (παρόμοια με τα περβάζια) και να εισάγετε τα καλώδια σε αυτά. Οι αγωγοί φαίνονται λίγο πιο ωραίοι από τα "γυμνά" καλώδια και μπορείτε να τα αγορασετε σε χρώμα που ταιριάζει στο εσωτερικό σας. Ως έσχατη λύση, μπορείτε απλά να στερεώσετε τα καλώδια με βραχίονες και τάκερ στους τοίχους. Και πάλι, καλό είναι να περνάτε τα καλώδια στις γωνίες, ώστε τα έπιπλά σας (ντουλάπα, σόμπες, καναπέδες κ. ά.) να τα καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Χαρακτηριστικά στην καλωδίωση αναλογικών συστημάτων


Εδώ πρέπει να πάρετε μία σημαντική απόφαση - εάν να παραγγείλετε καλώδια με εργοστασιακά εγκατεστημένα βύσματα ή να τα εγκαταστήσετε μόνοι σας. Αν αγοράσετε ολόκληρο σύστημα βιντεοπαρακολούθησης, πιθανότατα τα καλώδια θα περιλαμβάνονται σε αυτό και είναι καλό να ενδιαφερθείτε αν τα βύσματα είναι εγκαταστημένα ή αν θα πρέπει εσείς να τα τοποθετήσετε μόνοι σας.

Τα καλώδια με εργοστασιακά βύσματα είναι βολικά όσον αφορά το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με την εγκατάσταση βυσμάτων, αλλά από την άλλη μεριά έχουν τα ακόλουθα μειονεκτήματα:

  • Κρεμαστά και προεξέχοντα καλώδια - Τα περισσότερα σετ βιντεοπαρακολούθησης φτάνουν με καλώδια επαρκούς μήκος (για παράδειγμα, ένα καλώδιο 20 μέτρων για κάθε κάμερα), έτσι ώστε να μπορείτε να συνδέσετε τις κάμερες ανρξάρτητα από το πόσο μακριά είναι από το recorder. Στην πραγματικότητα σπάνια όλες οι κάμερες απέχουν ακριβώς 20 μέτρα από το recorder, οπότε μετά την εγκατάσταση το αχρησιμοποίητο μήκος κάθε καλωδίου θα παραμένει "κρεμασμένο". Αυτά τα καλώδια που θα περισσεύουν θα βρίσκονται πίσω από το recorder σας, συλλέγοντας σκόνη και πιθανόν να σκοντάψουν κάποιον.
  • Μεγαλύτερες τρύπες - σε σχεδόν κάθε εγκατάσταση βιντεοπαρακολούθησης είναι απαραίτητο να ανοίξετε τρύπες για τα καλώδια στους τοίχους, στις πόρτες κ. ά. Με τα εργοστασιακά BNC βύσματα πρέπει να ανοίξετε μεγαλύτερες τρύπες από τις οποίες μπορεί να περάσει τπ ίδιο το βύσμα, το οποίο έχει περίπου το διπλάσιο πάχος από το καλώδιο. Αφού περάσετε το καλώδιο, θα υπάρχει ένα κενό στην τρύπα, από το οποίο μπορούν να εισχωρήσουν σκόνη, υγρασία, κρύο, ζέστη και ακόμα και έντομα.


Η δια χειρός εγκατάσταση των BNC βυσμάτων απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο και προσπάθεια, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι πιο ευχάριστο στο μάτι. Το ομοαξονικό καλώδιο κόβεται εύκολα με πένσα ακόμα και με μεγαλύτερο κουζινομαχαιρο. Τα ίδια τα βύσματα μπορούν να τοποθετηθούν από οποιονδήποτε με τη βοήθεια των εργαλείων αυτών. Σας συνιστούμε αυτήν την επιλογή, καθώς μόνο αυτή σας εγγυάται μια καθαρή και διακριτική εγκατάσταση.

Χαρακτηριστικά στην καλωδίωση συστημάτων IP


Όπως και με τα αναλογικά συστήματα, εδώ μπορείτε να εγκαταστήσετε μόνοι σας τα βύσματα στα καλώδια, αλλά για αυτό θα χρειαστείτε ειδικές πένσες, τις οποίες πιθανότατα δεν θα έχετε στο σπίτι. Επίσης, η ίδια η εγκατάσταση είναι περίπλοκη και δεν είναι κατάλληλη για αρχάριους. Επομένως, είναι καλύτερο να μετρήσετε προσεκτικά πόσο καλώδιο θα χρειαστείτε για κάθε κάμερα και να παραγγείλετε καλώδια με εργοστασικά βύσματα και το ακριβές μήκος ( προσθέτοντας περίπου ένα μέτρο για κάθε περίπτωση) από ένα κατάστημα υπολογιστών ή ένα κατάστημα υλικού.


Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι όταν σχεδιάζετε την καλωδίωση ενός συστήματος IP, πρέπει να αποφασίσετε αν θα χρησιμοποιήσετε Power over Ethernet για την τροφοδοσία των καμερών ή θα τροφοδοτείτε κάθε κάμερας με ξεχωριστό αντάπτορα. Στην πρώτη περίπτωση θα χρειαστείτε recorder ή διακόπτη με αυτό το πρόσεθτο (μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το θέμα στα άρθρα μας για Υποδοχές των recorder και Τροφοδότηση καμερών), και στη δεύτερη περίπτωση - πρέπει να ξέρετε, ότι πρέπει να αγοράσετε για κάθε κάμερα από έναν αντάπτορα, με τον οποίο να την συνδέσετε στην πιο κοντινή πρίζα.

Σε περίπτωση που θέλετε να μάθετε περισσίτερα για την καλωδίωση των συστημάτων βιντεοπαρακολούθησης, γράψτε μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας μας ή μέσω του παραθύρου συνομιλίας κάτω δεξιά στην οθόνη σας.

Περισσότερα από Πώς να επιλέξω κάμερα;

Εγκατάσταση αναλογικού συστήματος βιντεοπαρακολούθησης

Αδιάβροχες, ανθεκτικές στη σκόνη και στους βανδαλισμούς κάμερες

Τι είναι η ανάλυση και γιατί είναι σημαντική;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον φακό της κάμερας

Πώς να τοποθετήσουμε έναν σκληρό δίσκο σε μια συσκευή εγγραφής(recorder);

Ποιές είναι οι μάρκες ποιότητας στη βιντεοπαρακολούθηση;

Πρότυπα βιντεοπαρακολούθησης - Αναλογικά, HD-TVI, HDCVI και IP

Τροφοδοτικό κάμερας

Πώς να χειριζόμαστε μία συσκευή εγγραφής DVR;

Οι διαφορές μεταξύ της ψηφιακής μεγέθυνσης και της οπτικής μεγέθυνσης

Θόλου, Σφαίρα ή Συμπαγής - πώς να διαλέξουμε το σωστό σχήμα

Πόσο κοστίζει να έχω βιντεοπαρακολούθηση;

Τι είναι η PTZ κάμερα;

Τι είναι οι βελτιώσεις ψηφιακής εικόνας;

5G Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας και 5GHz WiFi: Οι διαφορές, Πλεονεκτήματα και Εφαρμογή στις σύγχρονες κάμερες

Πώς να επιλέξω κάμερα;

Πώς να τοποθετήσουμε μόνοι μας μια κάμερα βιντεοπαρακολούθησης

Τι μπορείτε να πετύχετε με μία κάμερα

Πώς να επιλέξετε το τέλειο babyphone;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί (cookies) και επεξεργάζεται προσωπικές πληροφορίες σύμφωνα με το GDPR. Λεπτομερείς πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην Πολιτική ‘’Cookies’’ και στην Πολιτική Απορρήτου.

Παραγγελία

Αποστολή (Γενική Ταχυδρομική)

Παραγγείλτε τώρα και λάβετε σε περίοδο 30 Ιουλίου - 1 Αυγούστου 2024г.

Δωρεάν
Έκπτωση στη ποσότητα: 0%
Συνολικό
Τρόπος πληρωμής
* Οι πληρωμές με κάρτα διεκπεραιώνονται από τη Stripe - μια διεθνή εταιρεία, ηγέτης στις υπηρεσίες πληρωμών. Τα δεδομένα σας αποστέλλονται μέσω ασφαλούς σύνδεσης και δεν αποθηκεύονται πουθενά μετά την πραγματοποίηση της πληρωμής.
Διεύθυνση για παράδοση

Χρειαζόμαστε μόνο τον αριθμό του ΑΦΜ σας, όλες τις άλλες πληροφορίες, θα τις βρούμε στο Εμπορικό μητρώο. Μετά την παραγγελία ο συνεργάτης μας θα σας καλέσει για να επιβεβαιώσετε τα δεδομένα.

Η παραγγελία σας έγινε δεκτή με επιτυχία

Σας ευχαριστούμε!

Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας μέσα σε μια εργάσιμη μέρα

για να επικυρώσουμε την παραγγελία σας

Στη συνέχεια, ο κούριερ θα παραδώσει την παραγγελία

στην διεύθυνση σας

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη!


Δεδομένου ότι έχετε παραγγείλει και πριν από εμάς, δεν θα σας ενοχλούμε στο τηλέφωνο για επικύρωση της παραγγελίας σας.


Αν επιθυμείτε ακόμα να σας καλέσουμε για διευκρίνηση - πατήστε εδώ