Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε πώς να εγκαταστήσετε ένα αναλογικό (συμπεριλαμβανομένου και HDCVI / HD-TVI) σύστημα βιντεοπαρακολούθησης. Με τον όρο εγκατάσταση εννοούμε την τοποθέτηση καμερών σε τοίχους ή οροφές, την καλωδίωση, τη σύνδεση όλων των εξαρτημάτων και τη ρύθμιση του συστήματος. Αυτή η διαδικασία μπορεί να ακούγεται περίπλοκη,αλλά είναι εύκολα δυνατή για κάθε νοικοκύρη ή λάτρη του φτιάξτο μόνος σου, και από την άλλη μεριά μπορεί να σας εξοικονομήσει το κόστος εγκατάστασης από ειδικούς, το οποίο δεν είναι καθόλου φθηνό (μπορεί να φτάσει την τιμή του ίδιου του συστήματος).
Αυτό είναι το ελάχιστο σύνολο εξαρτημάτων, το οποίο θα χρειαστείτε για να έχετε λειτουργικό σύστημα. Αν επιλέξετε έτοιμο σετ, προσέξτε αν όλα όσα αναφέρονται εδώ περιλαμβάνονται σε αυτό:
Πριν προχωρήσετε στην πρακτική πλευρά της εγκατάστασης πρέπει να έχετε μια σαφή ιδέα για το τι ακριβώς ΄πρέπει να κάνετε για να συναρμολογήσετε το σύστημα. Αυτό γίνεται με την ακόλουθη σειρά:
Στο τέλος της διαδικασίας, πρέπει να έχετε εγκαταστήσει κάμερες, καθεμία από τις οποίες να συνδέεται με ένα καλώδιο στο ρεκόρντερ και στο τροφοδοτικό.
Αφού ξέρετε τι ακριβώς θα κάνετε, ήρθε η ώρα να μάθετε και πώς να το κάνετε πιο γρήγορα και εύκολα. Θα ακολουθήσουμε τη λίστα από το προηγούμενο σημείο.
Αν και αντίθετα με τη λογική, είναι καλύτερα πρώτα να ενεργοποιήσετε το ρεκόρντερ. Αυτό θα σας επιτρέψει να βλέπετε εικόνες από τις κάμερες ενώ τις τοποθετείτε και έτσι θα μπορείτε εύκολα να προσαρμόσετε πού να "κοιτάνε".
Αν το ρεκόρντερ δεν έχει εγκατεστημένο σκληρό δίσκο, τώρα είναι η στιγμή να το κάνετε αυτό. Έχουμε περιγράψει αναλυτικά πώς γίνεται στο άρθρο "Πώς να εγκαταστήσουμε σκληρό δίσκο". Με λίγα λόγια - ξεβιδώνετε τις βίδες, βγάζετε το καπάκι, βιδώνετε τον σκληρό δίσκο στη θέση του, συνδέετε τα δύο ελεύθερα καλώδια που κρέμονται σε αυτόν, κλείνετε το καπάκι και βιδώνετε ξανά τις βίδες.
Μετά είναι η ώρα να συνδέσετε το ρεκόρντερ στο ρεύμα. Για το σκοπό αυτό συνοδεύεται από αντάπτορα (δεν πρέπει να το μπερδεύετε με αυτόν τον οποίο θα τροφοδοτείτε τις κάμερες).
Αφού το ενεργοποιήσετε πρέπει να συνδεθείτε σε αυτό για να μπορείτε να βλέπετε εικόνα από τις κάμερες. Αυτό περιγράφεται λεπτομερώς στο άρθρο "Ρύθμιση DVR", αλλά με λίγα λόγια αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:
Στα περισσότερα μοντέλα θα ακούσετε ηχιτικό σήμα - το ρεκόρντερ σας ενημερώνει, ότι δεν μπορεί να καταγράφει. Και ο λογος για αυτό είναι, ότι έχετε βάλει ένα ολοκαίνουριο δίσκο, ο οποίος πρέπει να μορφοποιηθεί - αυτό γίνεται από το μενού Storage και περιγράφεται αναλυτικά στο εν λόγω άρθρο.
Αν οι κάμερες είναι μακριά από το ρεκόρντερ (για παράδειγμα στο άλλο δωμάτιο) ή η συσκευή στην οποία βλέπετε την εικόνα, είναι καλή ιδέα να εγκαταστήσετε λογισμικό για παρακολούθηση στο smartphone ή στο tablet σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε εύκολα να δείτε τι τραβάει η κάμερα κατά την εγκατάσταση χωρίς να χρειάζεται να κατεβείτε από τη σκάλα και να πάτε στο άλλο δωμάτιο.
Το επόμενο βήμα είναι να προετοιμάσετε το τροφοδοτικό για τις κάμερες. Για να το κάνετε αυτό, συνδέστε τον αντάπτορα για τις κάμερες σε μία πρίζα, κοντά στο ρεκόρντερ, και στην έξοδό του βάζετε το καλώδιο διακλάδωσης (splitter). Τώρα πια είστε έτοιμοι να συνδέσετε τις κάμερες.
Τώρα πρέπει να περάσετε καλώδιο από το ρεκόρντερ μέχρι το σημείο στο οποίο θα τοποθετηθεί η κάθε κάμερα. Δεν χρειάζετε να τοποθετήσετε όλα τα καλώδια με τη μία - πολύ πιο άνετο είναι να τοποθετήσετε ένα καλώδιο, να τοποθετήσετε την κάμερα και μετά να τοποθετήσετε το επόμενο καλώδιο και την επόμενη κάμερα κ.λπ.
Η τοποθέτηση καλωδίων δεν είναι καθόλου περίπλοκη και περιγράφεται αναλυτικά στο άρθρο μας για την καλωδίωση συστημάτων βιντεοπαρακολούθησης. Υπάρχουν μόνο δύο κόλπα, τα οποία πρέπει να γνωρίζετε:
Πριν να πιάσετε το τρυπάνι είναι καλό να βεβαιωθείτε, ότι η κάμερα εκπέμπει σήμα. Για το σκοπό αυτό πρέπει να την συνδέσετε στο ρεκόρντερ - αυτό γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο:
Αν τα έχετε κάνει όλα σωστά θα πρέπει να βλέπετε την εικόνα από την κάμερα. Αν αυτό δεν συμβεί - πρέπει να ελέγξετε ξανά ότι όλοι οι σύνδεσμοι είναι καλά συνδεδεμένοι. Αν και αυτό είναι σωστό, πιθανότατα υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το καλώδιο. Για να είστε σίγουροι, ότι αυτό είναι το πρόβλημα, μπορείτε να πάρετε ένα από τα άλλα καλώδια και να δοκιμάσετε με αυτό.
Τώρα μπορείτε να αποφασίσετε πού ακριβώς θα τοποθετήσετε την κάμερα, επειδή βλέπετε ζωντανά τι τραβάει. Κρατώντας τη συνδεδεμένη κάμερα με το ένα χέρι, μπορείτε να την αγγίξετε στο σημείο που θέλετε να την τοποθετήσετε και να την περιστρέψετε ή να την μετακινήσετε πάνω/κάτω ή δεξιά/αριστερά μέχρι να αποκτήσετε την εικόνα που θέλετε. Με ένα μολύβι ή μαρκαδόρο μπορείτε να κάνετε κάνετε μια σημείωση στον τοίχο/στην οροφή, ώστε αργότερα να τοποθετήσετε την κάμερα ακριβώς στο ίδιο σημείο.
Αυτό μας φέρνει στο πραγματικό μέρος της εγκατάστασης. Αυτήν την έχουμε περιγράψει αναλυτικά στο άρθρο μας για "Εγκατάσταση καμερών", αλλά με λίγα λόγια πρέπει απλά να στερεώσετε την κάμερα στον τοίχο ή στην οροφή με τις βίδες που συνοδεύονται με αυτήν. Για ευκολία, μπορείτε να αποσυνδέσετε το καλώδιο κατά την εκτέλεση αυτής της λειτουργίας. Αφού τοποθετήσετε την κάμερα μπορείτε να την συνδέσετε ξανά και αν χρειάζεται, να την περιστρέψετε ώστε να βλέπει προς την κατεύθυνση που θέλετε.
Με αυτό ολοκληρώνεται η εγκατάσταση, και έτσι μπορείτε να επαναλάβετε αυτό και το προηγούμενο βήμα για κάθε επόμενη κάμερα.
Αφού ολοκληρώσετε την εγκατάσταση είναι καλό να κάνετε κάποιες ρυθμίσεις στο ρεκόρντερ. Για μια λεπτομερή λίστα, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας για "Ρύθμιση DVR", αλλά για ευκολία θα αναφέρουμε τα πιο σημαντικά από αυτά:
Όπως (ελπίζουμε) είναι σαφές από αυτό το άρθρο για να τοποθετήσετε και να ρυθμίσετε ένα ανολογικό σύστημα δεν χρειάζεστε σούπερ δυνάμεις. Λάβετε υπόψη ότι ανάλογα με τη μάρκα και το μοντε΄λο του συστήματός σας το λογισμικό μπορεί να φαίνεται λίγο διαφορετικό, αλλά σε κάθε περίπτωση τα μενού και οι ρυθμίσεις που περιγράφονται εδώ θα είναι διαθέσιμα με τα ίδια ή παρόμοια ονόματα.
Θα χαρούμε αν σας έχουμε βοηθήσει με την εγκατάσταση του συστήματος, και σε περίπτωση που έχετε κάποιες ερωτήσεις - επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας μας ή του παραθύρου συνομιλίας στο κάτω μέρος της οθόνης σας.
Τι είναι οι βελτιώσεις ψηφιακής εικόνας;
Πώς να τοποθετήσουμε μόνοι μας μια κάμερα βιντεοπαρακολούθησης
Πώς να επιλέξετε το τέλειο babyphone;
Πόσο κοστίζει να έχω βιντεοπαρακολούθηση;
Πώς να χειριζόμαστε μία συσκευή εγγραφής DVR;
Τροφοδοτικό κάμερας
Τι είναι η ανάλυση και γιατί είναι σημαντική;
Καλωδίωση συστημάτων βιντεοπαρακολούθησης
Ποιές είναι οι μάρκες ποιότητας στη βιντεοπαρακολούθηση;
Πώς να τοποθετήσουμε έναν σκληρό δίσκο σε μια συσκευή εγγραφής(recorder);
Τι είναι η PTZ κάμερα;
Πώς να επιλέξω κάμερα;
Πρότυπα βιντεοπαρακολούθησης - Αναλογικά, HD-TVI, HDCVI και IP
Αδιάβροχες, ανθεκτικές στη σκόνη και στους βανδαλισμούς κάμερες
Οι διαφορές μεταξύ της ψηφιακής μεγέθυνσης και της οπτικής μεγέθυνσης
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον φακό της κάμερας
5G Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας και 5GHz WiFi: Οι διαφορές, Πλεονεκτήματα και Εφαρμογή στις σύγχρονες κάμερες
Τι μπορείτε να πετύχετε με μία κάμερα
Θόλου, Σφαίρα ή Συμπαγής - πώς να διαλέξουμε το σωστό σχήμα