* Αυτό το άρθρο γράφτηκε στο παρελθόν 2017 και ενδέχεται να περιέχει ξεπερασμένες πληροφορίες.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το τρέχον άρθρο μας σχετικά με την επιλογή καμερών.

Σε αυτό, έχουμε περιγράψει όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε μια κάμερα στις μέρες μας.


Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε πώς να εγκαταστήσετε ένα αναλογικό (συμπεριλαμβανομένου και HDCVI / HD-TVI) σύστημα βιντεοπαρακολούθησης. Με τον όρο εγκατάσταση εννοούμε την τοποθέτηση καμερών σε τοίχους ή οροφές, την καλωδίωση, τη σύνδεση όλων των εξαρτημάτων και τη ρύθμιση του συστήματος. Αυτή η διαδικασία μπορεί να ακούγεται περίπλοκη,αλλά είναι εύκολα δυνατή για κάθε νοικοκύρη ή λάτρη του φτιάξτο μόνος σου, και από την άλλη μεριά μπορεί να σας εξοικονομήσει το κόστος εγκατάστασης από ειδικούς, το οποίο δεν είναι καθόλου φθηνό (μπορεί να φτάσει την τιμή του ίδιου του συστήματος).

Τι εξαρτήματα χρειάζεστε;


Αυτό είναι το ελάχιστο σύνολο εξαρτημάτων, το οποίο θα χρειαστείτε για να έχετε λειτουργικό σύστημα. Αν επιλέξετε έτοιμο σετ, προσέξτε αν όλα όσα αναφέρονται εδώ περιλαμβάνονται σε αυτό:

  • Κάμερες
  • Ρεκόρντερ (DVR)
  • Καλώδια (σιαμέζα ομοαξονικά)
  • Τροφοδοσία για τις κάμερες (αντάπτορας)
  • Καλώδιο διακλάδωσης (splitter)

Τι εργαλεία χρειάζεστε;

  • Τρυπάνι (για να τοποθετήσετε τις κάμερες)
  • Κατσαβίδι (για τον ίδιο λόγο)
  • Μολύβι - για να επισημάνετε που θα τοποθετήσετε τις κάμερες
  • Router και UTP/LAN καλώδιο - αν θέλετε να παρακολουθείτε εξ αποστάσεως

Τι πρέπει να κάνετε;


Πριν προχωρήσετε στην πρακτική πλευρά της εγκατάστασης πρέπει να έχετε μια σαφή ιδέα για το τι ακριβώς ΄πρέπει να κάνετε για να συναρμολογήσετε το σύστημα. Αυτό γίνεται με την ακόλουθη σειρά:

  • Ενεργοποιείτε το ρεκόρντερ
  • Ενεργοποιείτε την τροφοδότηση
  • Τοποθετείτε τα καλώδια (ένα προς ένα)
  • Τοποθετείτε και συνδέετε τις κάμερες (μία προς μία)
  • Ρυθμίζετε το σύστημα


Στο τέλος της διαδικασίας, πρέπει να έχετε εγκαταστήσει κάμερες, καθεμία από τις οποίες να συνδέεται με ένα καλώδιο στο ρεκόρντερ και στο τροφοδοτικό.

Πώς να το κάνετε;


Αφού ξέρετε τι ακριβώς θα κάνετε, ήρθε η ώρα να μάθετε και πώς να το κάνετε πιο γρήγορα και εύκολα. Θα ακολουθήσουμε τη λίστα από το προηγούμενο σημείο.

Ενεργοποίηση του ρεκόρντερ

Αν και αντίθετα με τη λογική, είναι καλύτερα πρώτα να ενεργοποιήσετε το ρεκόρντερ. Αυτό θα σας επιτρέψει να βλέπετε εικόνες από τις κάμερες ενώ τις τοποθετείτε και έτσι θα μπορείτε εύκολα να προσαρμόσετε πού να "κοιτάνε".


Αν το ρεκόρντερ δεν έχει εγκατεστημένο σκληρό δίσκο, τώρα είναι η στιγμή να το κάνετε αυτό. Έχουμε περιγράψει αναλυτικά πώς γίνεται στο άρθρο "Πώς να εγκαταστήσουμε σκληρό δίσκο". Με λίγα λόγια - ξεβιδώνετε τις βίδες, βγάζετε το καπάκι, βιδώνετε τον σκληρό δίσκο στη θέση του, συνδέετε τα δύο ελεύθερα καλώδια που κρέμονται σε αυτόν, κλείνετε το καπάκι και βιδώνετε ξανά τις βίδες.


Μετά είναι η ώρα να συνδέσετε το ρεκόρντερ στο ρεύμα. Για το σκοπό αυτό συνοδεύεται από αντάπτορα (δεν πρέπει να το μπερδεύετε με αυτόν τον οποίο θα τροφοδοτείτε τις κάμερες).

Αφού το ενεργοποιήσετε πρέπει να συνδεθείτε σε αυτό για να μπορείτε να βλέπετε εικόνα από τις κάμερες. Αυτό περιγράφεται λεπτομερώς στο άρθρο "Ρύθμιση DVR", αλλά με λίγα λόγια αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

  • Συνδέστε το ρεκόρντερ με το router χρησιμοποιώντας ένα UTP / LAN καλώδιο. Στη συνέχεια, εγκαταστήστε το λογισμικό του ρεκόρντερ, εκτελέστε το και ακολουθήστε τις οδηγίες
  • Συνδέστε μια οθόνη και ένα ποντίκι στο ρεκόρντερ - στην οθόνη θα εμφανιστεί αμέσως το μενού του ρεκόρντερ, με το οποίο μπορείτε να παρακολουθείτε βίντεο από τις κάμερες και να κάνετε ρυθμίσεις


Στα περισσότερα μοντέλα θα ακούσετε ηχιτικό σήμα - το ρεκόρντερ σας ενημερώνει, ότι δεν μπορεί να καταγράφει. Και ο λογος για αυτό είναι, ότι έχετε βάλει ένα ολοκαίνουριο δίσκο, ο οποίος πρέπει να μορφοποιηθεί - αυτό γίνεται από το μενού Storage και περιγράφεται αναλυτικά στο εν λόγω άρθρο.


Αν οι κάμερες είναι μακριά από το ρεκόρντερ (για παράδειγμα στο άλλο δωμάτιο) ή η συσκευή στην οποία βλέπετε την εικόνα, είναι καλή ιδέα να εγκαταστήσετε λογισμικό για παρακολούθηση στο smartphone ή στο tablet σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε εύκολα να δείτε τι τραβάει η κάμερα κατά την εγκατάσταση χωρίς να χρειάζεται να κατεβείτε από τη σκάλα και να πάτε στο άλλο δωμάτιο.

Ενεργοποίηση τροφοδότησης


Το επόμενο βήμα είναι να προετοιμάσετε το τροφοδοτικό για τις κάμερες. Για να το κάνετε αυτό, συνδέστε τον αντάπτορα για τις κάμερες σε μία πρίζα, κοντά στο ρεκόρντερ, και στην έξοδό του βάζετε το καλώδιο διακλάδωσης (splitter). Τώρα πια είστε έτοιμοι να συνδέσετε τις κάμερες.

Τοποθέτηση των καλωδίων


Τώρα πρέπει να περάσετε καλώδιο από το ρεκόρντερ μέχρι το σημείο στο οποίο θα τοποθετηθεί η κάθε κάμερα. Δεν χρειάζετε να τοποθετήσετε όλα τα καλώδια με τη μία - πολύ πιο άνετο είναι να τοποθετήσετε ένα καλώδιο, να τοποθετήσετε την κάμερα και μετά να τοποθετήσετε το επόμενο καλώδιο και την επόμενη κάμερα κ.λπ.

Η τοποθέτηση καλωδίων δεν είναι καθόλου περίπλοκη και περιγράφεται αναλυτικά στο άρθρο μας για την καλωδίωση συστημάτων βιντεοπαρακολούθησης. Υπάρχουν μόνο δύο κόλπα, τα οποία πρέπει να γνωρίζετε:

  • Δώστε προσοχή στους συνδέσμους - υπάρχουν 2 υποδοχές σε κάθε άκρο του καλωδίου - μία για τροφοδοσία και μία για σήμα βίντεο (BNC). Τα βύσματα BNC είναι εντελώς πανομοιότυπα, αλλά τα τροφοδοτικά είναι διαφορετικά - αρσενικά και θηλυκά. Το θηλυκό πρέπει να είναι από τη μεριά του ρεκόρντερ και το αρσενικό - από τη μεριά της κάμερας.
  • Μην στερεώνετε το καλώδιο με αγκύλες και αγωγούς καλωδίων πριν εγκαταστήσετε την κάμερα και βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί σωστά. Απλώς λοιπόν τεντώστε το καλώδιο κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσει και αφήστε το να κρέμεται ελεύθερα.

Τοποθέτηση και σύνδεση της κάμερας


Πριν να πιάσετε το τρυπάνι είναι καλό να βεβαιωθείτε, ότι η κάμερα εκπέμπει σήμα. Για το σκοπό αυτό πρέπει να την συνδέσετε στο ρεκόρντερ - αυτό γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο:

  • Συνδέστε τις δύο υποδοχές της κάμερας με αυτές στο καλώδιο
  • Από την άλλη μεριά συνδέστε την μία υποδοχή στο ρεκόρντερ (για σήμα βίντεο), και την άλλη - σε μία από τις εξόδους του καλωδίου διαχωριστή τροφοδοσίας (splitter)


Αν τα έχετε κάνει όλα σωστά θα πρέπει να βλέπετε την εικόνα από την κάμερα. Αν αυτό δεν συμβεί - πρέπει να ελέγξετε ξανά ότι όλοι οι σύνδεσμοι είναι καλά συνδεδεμένοι. Αν και αυτό είναι σωστό, πιθανότατα υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το καλώδιο. Για να είστε σίγουροι, ότι αυτό είναι το πρόβλημα, μπορείτε να πάρετε ένα από τα άλλα καλώδια και να δοκιμάσετε με αυτό.


Τώρα μπορείτε να αποφασίσετε πού ακριβώς θα τοποθετήσετε την κάμερα, επειδή βλέπετε ζωντανά τι τραβάει. Κρατώντας τη συνδεδεμένη κάμερα με το ένα χέρι, μπορείτε να την αγγίξετε στο σημείο που θέλετε να την τοποθετήσετε και να την περιστρέψετε ή να την μετακινήσετε πάνω/κάτω ή δεξιά/αριστερά μέχρι να αποκτήσετε την εικόνα που θέλετε. Με ένα μολύβι ή μαρκαδόρο μπορείτε να κάνετε κάνετε μια σημείωση στον τοίχο/στην οροφή, ώστε αργότερα να τοποθετήσετε την κάμερα ακριβώς στο ίδιο σημείο.


Αυτό μας φέρνει στο πραγματικό μέρος της εγκατάστασης. Αυτήν την έχουμε περιγράψει αναλυτικά στο άρθρο μας για "Εγκατάσταση καμερών", αλλά με λίγα λόγια πρέπει απλά να στερεώσετε την κάμερα στον τοίχο ή στην οροφή με τις βίδες που συνοδεύονται με αυτήν. Για ευκολία, μπορείτε να αποσυνδέσετε το καλώδιο κατά την εκτέλεση αυτής της λειτουργίας. Αφού τοποθετήσετε την κάμερα μπορείτε να την συνδέσετε ξανά και αν χρειάζεται, να την περιστρέψετε ώστε να βλέπει προς την κατεύθυνση που θέλετε.


Με αυτό ολοκληρώνεται η εγκατάσταση, και έτσι μπορείτε να επαναλάβετε αυτό και το προηγούμενο βήμα για κάθε επόμενη κάμερα.

Ρύθμιση συστήματος


Αφού ολοκληρώσετε την εγκατάσταση είναι καλό να κάνετε κάποιες ρυθμίσεις στο ρεκόρντερ. Για μια λεπτομερή λίστα, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας για "Ρύθμιση DVR", αλλά για ευκολία θα αναφέρουμε τα πιο σημαντικά από αυτά:

  • Αλλαγή κωδικού πρόσβασης - γίνεται από το μενού User ή Administration. Πρέπει να εμποδίσετε τους χάκερ και άλλους κακόβουλους ανθρώπους να σας παρακολουθούν
  • Ρύθμιση της εικόνας για κάθε κάμερα - γίνεται από το μενού Image. Σε αυτό το μενού μπορείτε να επιλέξετε με ποια ανάλυση και καρέ ανα δευτερόλεπτο θα καταγράφει το σήμα από την κάμερα, καθώς και να ρυθμίσετε τις παραμέτρους της εικόνας όπως αντίθεση, φωτεινότητα κ.λπ έτσι ώστε να έχετε την καλύτερη δυνατή εικόνα. Προσέξτε ότι η ρύθμιση γίνεται κάμερα με κάμερα - δηλ. πρέπει να το κάνετε για κάθε κάμερα ξεχωριστά.
  • Ρύθμιση εγγραφής - από προεπιλογή το ρεκόρντερ καταγράφει συνέχεια. Για να εξοικομήσετε χώρο στον σκληρό δίσκο και να μπορείτε να καταγράφετε περισσότερα είναι καλή ιδέα να το βάλετε να καταγράφει μόνο όταν υπάρχει κίνηση. Για να το κάνετε αυτό πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία Motion Detection - αυτή βρίσκεται στο μενού Image ή Event και πάλι ενεργοποιείται για κάθε κάμερα ξεχωριστά. Επιπλέον, μπορείτε να καθορίσετε ακριβώς σε ποιό τμήμα της εικόνας θα παρακολουθείτε την κίνηση. Μετά πρέπει να ρυθμίσετε και το ρεκόρντερ να καταγράφει μόνο όταν υπάρχει κίνηση. Αυτό γίνεται από το μενού Schedule ή Recording - σε αυτό θα βρείτε ένα σχήμα για εγγραφή κατά ημέρες και ώρες. Πρέπει να επεξεργαστείτε το σχήμα έτσι ώστε αντί για μόνιμη εγγραφή, να γίνεται εγγραφή μόνο όταν ανιχνεύεται κίνηση. Φυσικά, μπορείτε να κάνετε συνδυασμό διαφορετικών ρυθμίσεων ανάλογα με την ημέρα και την ώρα (π.χ. συνεχής εγγραφή κατά τις ώρες εγασίας, εγγραφή όταν ανιχνεύεται κίνηση τον υπόλοιπο χρόνο). Ξανά η ρύθμιση γίνεται ξεχωριστά για κάθε κάμερα. Ευτυχώς, το λογισμικό των περισσότερων ρεκόρντερ υπάρχει επιλογή για αντιγραφή των ρυθμίσεων από την μία κάμερα στην άλλη.

Συμπέρασμα


Όπως (ελπίζουμε) είναι σαφές από αυτό το άρθρο για να τοποθετήσετε και να ρυθμίσετε ένα ανολογικό σύστημα δεν χρειάζεστε σούπερ δυνάμεις. Λάβετε υπόψη ότι ανάλογα με τη μάρκα και το μοντε΄λο του συστήματός σας το λογισμικό μπορεί να φαίνεται λίγο διαφορετικό, αλλά σε κάθε περίπτωση τα μενού και οι ρυθμίσεις που περιγράφονται εδώ θα είναι διαθέσιμα με τα ίδια ή παρόμοια ονόματα.


Θα χαρούμε αν σας έχουμε βοηθήσει με την εγκατάσταση του συστήματος, και σε περίπτωση που έχετε κάποιες ερωτήσεις - επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας μας ή του παραθύρου συνομιλίας στο κάτω μέρος της οθόνης σας.

Περισσότερα από Πώς να επιλέξω κάμερα;

Ποιές είναι οι μάρκες ποιότητας στη βιντεοπαρακολούθηση;

Καλωδίωση συστημάτων βιντεοπαρακολούθησης

Πρότυπα βιντεοπαρακολούθησης - Αναλογικά, HD-TVI, HDCVI και IP

Πόσο κοστίζει να έχω βιντεοπαρακολούθηση;

5G Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας και 5GHz WiFi: Οι διαφορές, Πλεονεκτήματα και Εφαρμογή στις σύγχρονες κάμερες

Πώς να επιλέξω κάμερα;

Τι είναι η ανάλυση και γιατί είναι σημαντική;

Πώς να χειριζόμαστε μία συσκευή εγγραφής DVR;

Τι είναι η PTZ κάμερα;

Αδιάβροχες, ανθεκτικές στη σκόνη και στους βανδαλισμούς κάμερες

Τι μπορείτε να πετύχετε με μία κάμερα

Θόλου, Σφαίρα ή Συμπαγής - πώς να διαλέξουμε το σωστό σχήμα

Τι είναι οι βελτιώσεις ψηφιακής εικόνας;

Πώς να επιλέξετε το τέλειο babyphone;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον φακό της κάμερας

Πώς να τοποθετήσουμε έναν σκληρό δίσκο σε μια συσκευή εγγραφής(recorder);

Τροφοδοτικό κάμερας

Πώς να τοποθετήσουμε μόνοι μας μια κάμερα βιντεοπαρακολούθησης

Οι διαφορές μεταξύ της ψηφιακής μεγέθυνσης και της οπτικής μεγέθυνσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί (cookies) και επεξεργάζεται προσωπικές πληροφορίες σύμφωνα με το GDPR. Λεπτομερείς πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην Πολιτική ‘’Cookies’’ και στην Πολιτική Απορρήτου.

Παραγγελία

Αποστολή (Γενική Ταχυδρομική)

Παραγγείλτε τώρα και λάβετε σε περίοδο 30 Απριλίου - 2 Μαΐου 2024г.

Δωρεάν
Έκπτωση στη ποσότητα: 0%
Συνολικό
Τρόπος πληρωμής
* Οι πληρωμές με κάρτα διεκπεραιώνονται από τη Stripe - μια διεθνή εταιρεία, ηγέτης στις υπηρεσίες πληρωμών. Τα δεδομένα σας αποστέλλονται μέσω ασφαλούς σύνδεσης και δεν αποθηκεύονται πουθενά μετά την πραγματοποίηση της πληρωμής.
Διεύθυνση για παράδοση

Χρειαζόμαστε μόνο τον αριθμό του ΑΦΜ σας, όλες τις άλλες πληροφορίες, θα τις βρούμε στο Εμπορικό μητρώο. Μετά την παραγγελία ο συνεργάτης μας θα σας καλέσει για να επιβεβαιώσετε τα δεδομένα.

Η παραγγελία σας έγινε δεκτή με επιτυχία

Σας ευχαριστούμε!

Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας μέσα σε μια εργάσιμη μέρα

για να επικυρώσουμε την παραγγελία σας

Στη συνέχεια, ο κούριερ θα παραδώσει την παραγγελία

στην διεύθυνση σας

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη!


Δεδομένου ότι έχετε παραγγείλει και πριν από εμάς, δεν θα σας ενοχλούμε στο τηλέφωνο για επικύρωση της παραγγελίας σας.


Αν επιθυμείτε ακόμα να σας καλέσουμε για διευκρίνηση - πατήστε εδώ