Με τον όρο τοποθέτηση κάμερας εννοούμε τη στερέωση σε τοίχο, οροφή ή άλλη επιφάνεια. Η τοποθέτηση μιας κάμερας δεν είναι δύσκολη και απαιτεί εργαλεία, τα οποία πιθανότατα έχετε στην διάθεσή σας, δηλαδή - ένα τρυπάνι και ένα κατσαβίδι. Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες οι οποίες είναι καλό να γνωρίζετε πριν να ξεκινήσετε.
Κάθε κάμερα, ανεξαρτήτως αν είναι θόλου, σφαίρας ή συμπαγής, συνοδεύεται από υλικά στερέωσης - βίδες και πλαστικά βύσματα (συνήθως 3 στον αριθμό). Στη βάση της η κάμερα έχει μερικές τρύπες ή πλαστικά στερεώματα. Τα πλαστικά βύσματα βιδώνονται μέσα από αυτές τις τρύπες και έτσι η κάμερα στερεώνεται στην επιφάνεια. Οι περισσότεροι κατασκευαστές περιλαμβάνουν στα σετ τους το λεγόμενο πρότυπο διάτρησης (drill template) ή χαρτάκι / αυτοκόλλητο με τις θέσεις των τρυπών. Το πρότυπο διάτρησης είναι πολύ βολικό, επειδή μπορείτε να το κολλήσετε στον τοίχο και να τρυπήσετε μέσου αυτού, και να είστε σίγουροι ότι μετά δεν θα έχετε προβλήματα με την τοποθέτηση. Αν δεν έχετε τέτοιο πρότυπο στο σετ σας, απλά πρέπει να βάλετε ένα λευκό φύλλο πάνω στη βάση της κάμερας και με ένα μολύβι, ένα κατσαβίδι ή αλλό αιχμηρό αντικείμενο να κάνετε τρύπες αντίστοιχες με αυτές της βάσης.
Αφού έχετε αυτό το πρότυπο, πρέπει να κάνετε τα εξής:
Αν πάρετε μία κάμερα θόλου θα παρατηρήσετε ότι δεν γίνεται να βιδώσετε τις βίδες μέσω αυτή. Για το σκοπό αυτό, όλες οι κάμερες θόλου αποσυναρμολογούνται σε 3 μέρη - περίβλημα, μάτι και βάση.
Η αποσυναρμολόγηση της κάμερας είναι εύκολη και δεν ακυρώνει την εγγύησή της. Αυτή μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ορισμένες κάμερες (κυρίως οι ανθεκτικές στους βανδαλισμούς) έχουν μία βίδα, η οποία πρέπει να ξεβιδωθεί. Στα υπόλοιπα μοντέλα το περίβλημα έχει σπείρωμα στη βάση και μπορείτε εύκολα να το ξεβιδώσετε με το χέρι.
Για να τοποθετήσετε μία κάμερα θόλου πρέπει πρώτα να την αποσυναρμολογήσετε. Μετά παίρνετε τη βάση, περνάτε το καλώδιο με το μάτι μέσω αυτής και την στερεώνετε έτσι στον τοίχο. Κατά την στερέωση πρέπει να προσέχετε να μην τρυπήσετε το καλώδιο - για το σκοπό αυτό πρέπει να το τοποθετήσετε σε ένα από τα κανάλια της βάσης. Αφού τοποθετήσετε τη βάση απλά βάζετε το περίβλημα (βιδώνετε τη βίδα αν χρειάζεται) και περιστρέφετε το μάτι προς την κατεύθυνση που θέλετε.
Κάμερα θόλου πριν από την αποσυναρμολόγηση. Περίβλημα, βάση και μάτι κάμερας θόλου (από αριστερά προς τα δεξιά) Η σωστή θέση του καλωδίου κατά την τοποθέτηση.
Οι συμπαγείς κάμερες σπάνια τοποθετούνται σε τοίχους, αλλά και σε αυτές υπάρχει βάση, η οποία ξεβιδώνεται. Με αυτές σας διευκολύνει το γεγονός ότι τα καλώδια δεν χρειάζεται να περνάνε από τη βάση.
Με τις κάμερες σφαίρας δεν χρειάζεται καμία αποσυναρμολόγηση - απλά την τοποθετείτε στον τοίχο και βιδώνετε τις βίδες. Μετά παίρνετε τη βάση, περνάτε το καλώδιο με το μάτι μέσω αυτής και την στερεώνετε έτσι στον τοίχο. Κατά την στερέωση πρέπει να προσέχετε να μην τρυπήσετε το καλώδιο - για το σκοπό αυτό πρέπει να το τοποθετήσετε σε ένα από τα κανάλια της βάσης. Αφού τοποθετήσετε τη βάση απλά βάζετε το περίβλημα (βιδώνετε τη βίδα αν χρειάζεται) και περιστρέφετε το μάτι προς την κατεύθυνση που θέλετε.
Όταν πρόκειται για παρακολούθηση ανοιχτών χώρων, δεν έχετε πάντα διαθέσιμο τοίχο ή άλλη παρόμοια επιφάνεια. Για το σκοπό αυτό, όλοι οι κατασκευαστές προσφέρουν βάσεις στήριξης για στύλους, πυλώνες ή κολώνες.
Τυπικός βραχίονας στήριξης για στύλο. Μεγαλύτερη βάση για τοποθέτηση σε στύλο. Βάση στήριξης για γωνίες και άλλες ασύμμετρες επιφάνειες.
Συνδέονται μέσω μερικών κρίκων, οι οποίοι μπορούν να ρυθμιστούν ανάλογα με το πάχος του στύλου. Οι βάσεις στήριξης μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με ορισμένα μοντέλα κάμερας. Όταν επιλέγετε μία βάση, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι οι κάμερες που σας αρέσουν είναι συμβατές με αυτή.
Αφού έχετε τοποθετήσει την κάμερα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να την τροφοδοτήσετε και να τη συνδέσετε με το ρεκόρντερ (αν είναι αναλογική) ή με το router (αν είναι IP). Σχεδόν σε όλα τα μοντέλα από την κάμερα βγαίνει ένα καλώδιο με μία ή δύο υποδοχές στις οποίες συνδέονται τα αντίστοιχα καλώδια. Αυτή η σύνδεση δεν φαίνεται όμορφα, ειδικά όταν προσπαθείς να φτάξεις ένα πιο κρυφό σύστημα. Όταν τοποθετείτε κάμερες σε εξωτερικό χώρο είναι καλή ιδέα να διατηρείτε τη σύνδεση στεγνή, καθώς η υγρασία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ποιότητας ή να απενεργοποιήσει εντελώς την κάμερα.
Για να κρύψετε τη σύνδεση μεταξύ των καλωδίων χρειάζεστε ένα κουτί. Οι κατασκευαστές καμερών προσφέρουν επιπλέον βάσεις, οι οποίες τοποθετούνται στον τοίχο (πάλι με βίδες και πλαστικά βύσματα), και η ίδια η κάμερα τοποθετείται πάνω στη βάση. Η σύνδεση μεταξύ των καλωδίων μένει στη βάση και έτσι δημιουργείται μια πιο ευχάριστη εξωτερική εμφάνιση. Δυστυχώς, οι κατασκευαστές επίσης εκτιμούν την αισθητική και αυτά τα αξεσουάρ κοστίζουν 10-15 ευρώ. Στα πιο προσιτά συστήματα βιντεοπαρακολούθησης, όπου η κάθε κάμερα κοστίζει 30-40 ευρώ αυτό είναι ένα σοβαρό ποσό.
Επομένως, όταν η εξωτερική εμφάνιση δεν είναι σημαντική ή όταν επιδιώκεται ο προϋπολογισμός, χρησιμοποιούνται κουτιά καλωδίων γενικής χρήσης. Αυτά είναι πλαστικά κουτιά, τα οποία κάνουν την ίδια δουλειά (κρύβουν και προστατεύουν την σύνδεση), μόνο που τοποθετούνται διπλα στην κάμερα. Αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως στις κατασκευές, αντίστοιχα παράγονται μαζικά, γεγονός που τα καθιστά εύκολα προσβάσιμα και φθηνά. Κοστίζουν 2-3 ευρώ και τα περισσότερα έχουν ικανοποιητικό επίπεδο αντοχής στη σκόνη και το νερό ( IP54 ). Μπορείτε να τα βρείτε σε οποιοδήποτε κατάστημα υλικού.
Τυπικό κουτί καλωδίων, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή. Παρόμοιο κουτί, που χρησιμοποιήθηκε για τοποθέτηση κάμερας σε εμπορικό χώρο. Μη γνήσιο κουτί, που χρησιμοποιήθηκε για τοποθέτηση κάμερας κάτω από υπόστεγο.
Φυσικά, η απόκρυψη των καλωδίων δεν είναι πάντα απαραίτητη. Αν η αισθητική δεν έχει σημασία και οι συνδέσεις δεν εκτίθενται σε φυσικά στοιχεία , δεν υπάρχει πρόβλημα να κρέμονται από τον τοίχο. Αν τοποθετήσετε κάμερες σε ψευδοροφή (AMF) δεν τα χρειάζεστε, επειδή όλα τα καλώδια και οι συνδέσεις παραμένουν κρυμμένα στην οροφή.
Όπως πάντα, θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε σε περίπτωση που χρειαστεί να τοποθετήσετε κάμερες. Γράψτε μας για οποιαδήποτε απορία μέσω της φόρμας επικοινωνίας μας ή το παράθυρο συνομιλίας στο κάτω μέρος της οθόνης σας.
Τι είναι η ανάλυση και γιατί είναι σημαντική;
Πώς να επιλέξω κάμερα;
Τροφοδοτικό κάμερας
5G Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας και 5GHz WiFi: Οι διαφορές, Πλεονεκτήματα και Εφαρμογή στις σύγχρονες κάμερες
Πόσο κοστίζει να έχω βιντεοπαρακολούθηση;
Πρότυπα βιντεοπαρακολούθησης - Αναλογικά, HD-TVI, HDCVI και IP
Τι είναι οι βελτιώσεις ψηφιακής εικόνας;
Τι μπορείτε να πετύχετε με μία κάμερα
Οι διαφορές μεταξύ της ψηφιακής μεγέθυνσης και της οπτικής μεγέθυνσης
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον φακό της κάμερας
Αδιάβροχες, ανθεκτικές στη σκόνη και στους βανδαλισμούς κάμερες
Καλωδίωση συστημάτων βιντεοπαρακολούθησης
Πώς να τοποθετήσουμε έναν σκληρό δίσκο σε μια συσκευή εγγραφής(recorder);
Πώς να χειριζόμαστε μία συσκευή εγγραφής DVR;
Εγκατάσταση αναλογικού συστήματος βιντεοπαρακολούθησης
Τι είναι η PTZ κάμερα;
Ποιές είναι οι μάρκες ποιότητας στη βιντεοπαρακολούθηση;
Θόλου, Σφαίρα ή Συμπαγής - πώς να διαλέξουμε το σωστό σχήμα
Πώς να επιλέξετε το τέλειο babyphone;