* Αυτό το άρθρο γράφτηκε στο παρελθόν 2017 και ενδέχεται να περιέχει ξεπερασμένες πληροφορίες.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το τρέχον άρθρο μας σχετικά με την επιλογή καμερών.

Σε αυτό, έχουμε περιγράψει όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε μια κάμερα στις μέρες μας.


Με τον όρο τοποθέτηση κάμερας εννοούμε τη στερέωση σε τοίχο, οροφή ή άλλη επιφάνεια. Η τοποθέτηση μιας κάμερας δεν είναι δύσκολη και απαιτεί εργαλεία, τα οποία πιθανότατα έχετε στην διάθεσή σας, δηλαδή - ένα τρυπάνι και ένα κατσαβίδι. Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες οι οποίες είναι καλό να γνωρίζετε πριν να ξεκινήσετε.

Τοποθέτηση σε επίπεδη επιφάνεια (τοίχο, οροφή)


Κάθε κάμερα, ανεξαρτήτως αν είναι θόλου, σφαίρας ή συμπαγής, συνοδεύεται από υλικά στερέωσης - βίδες και πλαστικά βύσματα (συνήθως 3 στον αριθμό). Στη βάση της η κάμερα έχει μερικές τρύπες ή πλαστικά στερεώματα. Τα πλαστικά βύσματα βιδώνονται μέσα από αυτές τις τρύπες και έτσι η κάμερα στερεώνεται στην επιφάνεια. Οι περισσότεροι κατασκευαστές περιλαμβάνουν στα σετ τους το λεγόμενο πρότυπο διάτρησης (drill template) ή χαρτάκι / αυτοκόλλητο με τις θέσεις των τρυπών. Το πρότυπο διάτρησης είναι πολύ βολικό, επειδή μπορείτε να το κολλήσετε στον τοίχο και να τρυπήσετε μέσου αυτού, και να είστε σίγουροι ότι μετά δεν θα έχετε προβλήματα με την τοποθέτηση. Αν δεν έχετε τέτοιο πρότυπο στο σετ σας, απλά πρέπει να βάλετε ένα λευκό φύλλο πάνω στη βάση της κάμερας και με ένα μολύβι, ένα κατσαβίδι ή αλλό αιχμηρό αντικείμενο να κάνετε τρύπες αντίστοιχες με αυτές της βάσης.

Αφού έχετε αυτό το πρότυπο, πρέπει να κάνετε τα εξής:

  • Το τοποθετείτε στον τοίχο ή στην οροφή. Αυτά που συνοδεύουν την κάμερα είναι αυτοκόλλητα, ενώ αν εσείς έχετε φτιάξει δικό σας - μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κολλητική ταινία.
  • Κάνετε τις τρύπες με το δράπανο.
    • Αν πρόκειται να τοποθετήσετε σε τοίχο ή οροφή που έχει γύψο ή γυψοσανίδες, το τρυπάνι, με το οποίο θα κάνετε τις τρύπες πρέπει να αντιστοιχεί στο φάρδος του πλαστικού βύσματος ή να είναι 1mm πιο στενό. Τρυπήστε τόσο βαθιά όσο είναι το μήκος του πλαστικού βύσματος. Έπειτα το βάζετε στην τρύπα. Αν δεν θέλει να μπει - το χτυπάτε προσεκτικά μέχρι να μπει.
    • Αν πρόκειται να τοποθετήσετε σε ψευδοροφή (AMF), πλαστικές επιφάνειες ή μη εύθραυστα υλικά δεν χρειάζεστε πλαστικά βύσματα. Ωστόσο θα είναι πολύ πιο εύκολο για εσάς να βιδώσετε τις βίδες εάν τρυπήσετε εκ των προτέρων λεπτές τρύπες με διάμετρο περίπου τη μισή από αυτή της βίδας.
  • Τοποθετείτε την κάμερα στον τοίχο και την κρατάτε με το χέρι σας (μπορείτε να φωνάξετε έναν φίλο να σας βοηθήσει).
  • Βιδώνετε τις βίδες.

Προδιαγραφές τοποθέτησης

Αν πάρετε μία κάμερα θόλου θα παρατηρήσετε ότι δεν γίνεται να βιδώσετε τις βίδες μέσω αυτή. Για το σκοπό αυτό, όλες οι κάμερες θόλου αποσυναρμολογούνται σε 3 μέρη - περίβλημα, μάτι και βάση.

  • Το περίβλημα είναι το εξωτερικό κέλυφος της κάμερας. Στις κάμερες οι οποίες είναι ανθεκτικές στους βανδαλισμούς είναι φτιαγμένο από πολύ ισχυρό υλικό.
  • Η βάση είναι αυτό το μερος που πρέπει να στερεώσετε στον τοίχο. Κατά μήκος της άκρης υπάρχουν ένα ή περισσότερα ανοίγματα/κανάλια από τα οποία μπορεί να βγει το καλώδιο αφού την τοποθετήσετε.
  • Το μάτι βρίσκεται ανάμεσα στα άλλα δύο μέρη. Αυτό περιέχει τα εξαρτήματα που κάνουν τη λήψη (φακός, αισθητήρας κ.λπ.) και από αυτό βγαίνει ένα καλώδιο. Συνήθως μπορεί να περιστρέφεται ελεύθερα, για να δείχνει προς την κατεύθυνση που θέλετε.

Η αποσυναρμολόγηση της κάμερας είναι εύκολη και δεν ακυρώνει την εγγύησή της. Αυτή μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ορισμένες κάμερες (κυρίως οι ανθεκτικές στους βανδαλισμούς) έχουν μία βίδα, η οποία πρέπει να ξεβιδωθεί. Στα υπόλοιπα μοντέλα το περίβλημα έχει σπείρωμα στη βάση και μπορείτε εύκολα να το ξεβιδώσετε με το χέρι.

Για να τοποθετήσετε μία κάμερα θόλου πρέπει πρώτα να την αποσυναρμολογήσετε. Μετά παίρνετε τη βάση, περνάτε το καλώδιο με το μάτι μέσω αυτής και την στερεώνετε έτσι στον τοίχο. Κατά την στερέωση πρέπει να προσέχετε να μην τρυπήσετε το καλώδιο - για το σκοπό αυτό πρέπει να το τοποθετήσετε σε ένα από τα κανάλια της βάσης. Αφού τοποθετήσετε τη βάση απλά βάζετε το περίβλημα (βιδώνετε τη βίδα αν χρειάζεται) και περιστρέφετε το μάτι προς την κατεύθυνση που θέλετε.

Κάμερα θόλου πριν από την αποσυναρμολόγηση. Περίβλημα, βάση και μάτι κάμερας θόλου (από αριστερά προς τα δεξιά) Η σωστή θέση του καλωδίου κατά την τοποθέτηση.

Οι συμπαγείς κάμερες σπάνια τοποθετούνται σε τοίχους, αλλά και σε αυτές υπάρχει βάση, η οποία ξεβιδώνεται. Με αυτές σας διευκολύνει το γεγονός ότι τα καλώδια δεν χρειάζεται να περνάνε από τη βάση.


Με τις κάμερες σφαίρας δεν χρειάζεται καμία αποσυναρμολόγηση - απλά την τοποθετείτε στον τοίχο και βιδώνετε τις βίδες. Μετά παίρνετε τη βάση, περνάτε το καλώδιο με το μάτι μέσω αυτής και την στερεώνετε έτσι στον τοίχο. Κατά την στερέωση πρέπει να προσέχετε να μην τρυπήσετε το καλώδιο - για το σκοπό αυτό πρέπει να το τοποθετήσετε σε ένα από τα κανάλια της βάσης. Αφού τοποθετήσετε τη βάση απλά βάζετε το περίβλημα (βιδώνετε τη βίδα αν χρειάζεται) και περιστρέφετε το μάτι προς την κατεύθυνση που θέλετε.

Τοποθέτηση σε στύλο, πυλώνα και άλλες μη επίπεδες επιφάνειες


Όταν πρόκειται για παρακολούθηση ανοιχτών χώρων, δεν έχετε πάντα διαθέσιμο τοίχο ή άλλη παρόμοια επιφάνεια. Για το σκοπό αυτό, όλοι οι κατασκευαστές προσφέρουν βάσεις στήριξης για στύλους, πυλώνες ή κολώνες.


Τυπικός βραχίονας στήριξης για στύλο. Μεγαλύτερη βάση για τοποθέτηση σε στύλο. Βάση στήριξης για γωνίες και άλλες ασύμμετρες επιφάνειες.

Τυπικός βραχίονας στήριξης για στύλο.
Μεγαλύτερη βάση για τοποθέτηση σε στύλο.
Βάση στήριξης για γωνίες και άλλες ασύμμετρες επιφάνειες.


Συνδέονται μέσω μερικών κρίκων, οι οποίοι μπορούν να ρυθμιστούν ανάλογα με το πάχος του στύλου. Οι βάσεις στήριξης μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με ορισμένα μοντέλα κάμερας. Όταν επιλέγετε μία βάση, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι οι κάμερες που σας αρέσουν είναι συμβατές με αυτή.

Κρύψιμο καλωδίων


Αφού έχετε τοποθετήσει την κάμερα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να την τροφοδοτήσετε και να τη συνδέσετε με το ρεκόρντερ (αν είναι αναλογική) ή με το router (αν είναι IP). Σχεδόν σε όλα τα μοντέλα από την κάμερα βγαίνει ένα καλώδιο με μία ή δύο υποδοχές στις οποίες συνδέονται τα αντίστοιχα καλώδια. Αυτή η σύνδεση δεν φαίνεται όμορφα, ειδικά όταν προσπαθείς να φτάξεις ένα πιο κρυφό σύστημα. Όταν τοποθετείτε κάμερες σε εξωτερικό χώρο είναι καλή ιδέα να διατηρείτε τη σύνδεση στεγνή, καθώς η υγρασία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ποιότητας ή να απενεργοποιήσει εντελώς την κάμερα.


Για να κρύψετε τη σύνδεση μεταξύ των καλωδίων χρειάζεστε ένα κουτί. Οι κατασκευαστές καμερών προσφέρουν επιπλέον βάσεις, οι οποίες τοποθετούνται στον τοίχο (πάλι με βίδες και πλαστικά βύσματα), και η ίδια η κάμερα τοποθετείται πάνω στη βάση. Η σύνδεση μεταξύ των καλωδίων μένει στη βάση και έτσι δημιουργείται μια πιο ευχάριστη εξωτερική εμφάνιση. Δυστυχώς, οι κατασκευαστές επίσης εκτιμούν την αισθητική και αυτά τα αξεσουάρ κοστίζουν 10-15 ευρώ. Στα πιο προσιτά συστήματα βιντεοπαρακολούθησης, όπου η κάθε κάμερα κοστίζει 30-40 ευρώ αυτό είναι ένα σοβαρό ποσό.

Γνήσια βάση στήριξης από την Dahua.
Το εσωτερικό της βάσης στήριξης μοιάζει με αυτό.
Βάση τοίχου, η οποία επίσης διαθέτει μέρος για απόκρυψη καλωδίων.


Επομένως, όταν η εξωτερική εμφάνιση δεν είναι σημαντική ή όταν επιδιώκεται ο προϋπολογισμός, χρησιμοποιούνται κουτιά καλωδίων γενικής χρήσης. Αυτά είναι πλαστικά κουτιά, τα οποία κάνουν την ίδια δουλειά (κρύβουν και προστατεύουν την σύνδεση), μόνο που τοποθετούνται διπλα στην κάμερα. Αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως στις κατασκευές, αντίστοιχα παράγονται μαζικά, γεγονός που τα καθιστά εύκολα προσβάσιμα και φθηνά. Κοστίζουν 2-3 ευρώ και τα περισσότερα έχουν ικανοποιητικό επίπεδο αντοχής στη σκόνη και το νερό ( IP54 ). Μπορείτε να τα βρείτε σε οποιοδήποτε κατάστημα υλικού.

Τυπικό κουτί καλωδίων, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή.
Παρόμοιο κουτί, που χρησιμοποιήθηκε για τοποθέτηση κάμερας σε εμπορικό χώρο.
Μη γνήσιο κουτί, που χρησιμοποιήθηκε για τοποθέτηση κάμερας κάτω από υπόστεγο.


Τυπικό κουτί καλωδίων, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή. Παρόμοιο κουτί, που χρησιμοποιήθηκε για τοποθέτηση κάμερας σε εμπορικό χώρο. Μη γνήσιο κουτί, που χρησιμοποιήθηκε για τοποθέτηση κάμερας κάτω από υπόστεγο.


Φυσικά, η απόκρυψη των καλωδίων δεν είναι πάντα απαραίτητη. Αν η αισθητική δεν έχει σημασία και οι συνδέσεις δεν εκτίθενται σε φυσικά στοιχεία , δεν υπάρχει πρόβλημα να κρέμονται από τον τοίχο. Αν τοποθετήσετε κάμερες σε ψευδοροφή (AMF) δεν τα χρειάζεστε, επειδή όλα τα καλώδια και οι συνδέσεις παραμένουν κρυμμένα στην οροφή.


Όπως πάντα, θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε σε περίπτωση που χρειαστεί να τοποθετήσετε κάμερες. Γράψτε μας για οποιαδήποτε απορία μέσω της φόρμας επικοινωνίας μας ή το παράθυρο συνομιλίας στο κάτω μέρος της οθόνης σας.

Περισσότερα από Πώς να επιλέξω κάμερα;

Καλωδίωση συστημάτων βιντεοπαρακολούθησης

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον φακό της κάμερας

Εγκατάσταση αναλογικού συστήματος βιντεοπαρακολούθησης

Οι διαφορές μεταξύ της ψηφιακής μεγέθυνσης και της οπτικής μεγέθυνσης

Ποιές είναι οι μάρκες ποιότητας στη βιντεοπαρακολούθηση;

Τι είναι οι βελτιώσεις ψηφιακής εικόνας;

Τι μπορείτε να πετύχετε με μία κάμερα

Τι είναι η PTZ κάμερα;

Πόσο κοστίζει να έχω βιντεοπαρακολούθηση;

Πώς να επιλέξετε το τέλειο babyphone;

Τι είναι η ανάλυση και γιατί είναι σημαντική;

Τροφοδοτικό κάμερας

Πώς να επιλέξω κάμερα;

Πώς να τοποθετήσουμε έναν σκληρό δίσκο σε μια συσκευή εγγραφής(recorder);

Θόλου, Σφαίρα ή Συμπαγής - πώς να διαλέξουμε το σωστό σχήμα

Πώς να χειριζόμαστε μία συσκευή εγγραφής DVR;

Αδιάβροχες, ανθεκτικές στη σκόνη και στους βανδαλισμούς κάμερες

5G Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας και 5GHz WiFi: Οι διαφορές, Πλεονεκτήματα και Εφαρμογή στις σύγχρονες κάμερες

Πρότυπα βιντεοπαρακολούθησης - Αναλογικά, HD-TVI, HDCVI και IP

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί (cookies) και επεξεργάζεται προσωπικές πληροφορίες σύμφωνα με το GDPR. Λεπτομερείς πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην Πολιτική ‘’Cookies’’ και στην Πολιτική Απορρήτου.

Παραγγελία

Αποστολή (Γενική Ταχυδρομική)

Παραγγείλτε τώρα και λάβετε σε περίοδο 30 Απριλίου - 2 Μαΐου 2024г.

Δωρεάν
Έκπτωση στη ποσότητα: 0%
Συνολικό
Τρόπος πληρωμής
* Οι πληρωμές με κάρτα διεκπεραιώνονται από τη Stripe - μια διεθνή εταιρεία, ηγέτης στις υπηρεσίες πληρωμών. Τα δεδομένα σας αποστέλλονται μέσω ασφαλούς σύνδεσης και δεν αποθηκεύονται πουθενά μετά την πραγματοποίηση της πληρωμής.
Διεύθυνση για παράδοση

Χρειαζόμαστε μόνο τον αριθμό του ΑΦΜ σας, όλες τις άλλες πληροφορίες, θα τις βρούμε στο Εμπορικό μητρώο. Μετά την παραγγελία ο συνεργάτης μας θα σας καλέσει για να επιβεβαιώσετε τα δεδομένα.

Η παραγγελία σας έγινε δεκτή με επιτυχία

Σας ευχαριστούμε!

Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας μέσα σε μια εργάσιμη μέρα

για να επικυρώσουμε την παραγγελία σας

Στη συνέχεια, ο κούριερ θα παραδώσει την παραγγελία

στην διεύθυνση σας

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη!


Δεδομένου ότι έχετε παραγγείλει και πριν από εμάς, δεν θα σας ενοχλούμε στο τηλέφωνο για επικύρωση της παραγγελίας σας.


Αν επιθυμείτε ακόμα να σας καλέσουμε για διευκρίνηση - πατήστε εδώ